04Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje si udržuje prvenství ve výbavě pro záchranu velkých zvířat. Jako jediný HZS v České republice disponuje dvěma sítěmi pro záchranu koní.

Druhá síť byla včera za účasti krajského ředitele plk. Ing. Luďka Prudila předána hasičům ze stanice Semily. Síť obdrželi semilští hasiči prostřednictvím občanského sdružení EDUvet.cz, které si dalo za cíl z prostředků veřejné sbírky vybavit všechny HZS krajů těmito prostředky. Velké poděkování patří semilskému dárci MUDr. Jiřímu Haasovi. Ten sám je velkým milovníkem a chovatelem koní, a tak se rozhodl, že poskytne finance na koupi sítě do tohoto regionu. Jak sdělil, bude moc rád, pokud síť přispěje k efektivnější pomoci zvířeti a zároveň k lepší ochraně zasahujících hasičů. Používané popruhy pro vytahování velkých zvířat totiž často sklouzávají, čímž je zvíře stresováno, a v takové situaci může zranit své zachránce.

Hasiči mohou síť použít při záchraně dalších zvířat jako jsou krávy, telata či exotická zvířata. Prvotní instrukce pro zacházení s koňmi dostali hasiči již včera od veterinářky MVDr. Lýdie Čačkové, která stojí právě za občanským sdružením EDUvet. Speciálně zaměřený kurz čeká semilské hasiče ve Školním a výcvikovém zařízení HZS ČR v Brně, kde již před koncem roku bylo z Libereckého kraje proškoleno prvních 30 hasičů (viz info o školení na našem webu http://www.hzslk.cz/250.4896-hasici-prosli-skolenim-zachrany-velkych-zvirat.html).

Foto: HZS LK, por. Mgr. Zdenka Štrauchová – více fotografií najdete zde

Autor: por. Mgr. Zdenka Štrauchová

Zdroj: HZS LK

Pin It on Pinterest