Masopust 4Mateřská škola z Jiráskovy ulice zve v pátek 5. února 2016 všechny děti i dospělé k účasti na masopustním průvodu masek městem Frýdlant. Průvod vyjde v 10.00 hodin od ZŠ v Husově ulici a půjde směrem na náměstí před radnici, kde pravděpodobně ve čtvrt na jedenáct propukne masopustní rej masek. „Přijďte se na nás podívat, zazpívat si s námi a samozřejmě také ochutnat masopustní dobroty. Pokud máte chuť a nápad vystrojte své děti i sebe staročeskými kostýmy a přidejte se k nám,“ zvou děti i učitelky z pořádající mateřské školy.

“V roce 2003 byla na MŠ Komenského obnovena tradice masopustního průvodu. Postupně k této akci byly přizvány i ostatní zdejší mateřské školy. Po uzavření MŠ Komenského jsme se rozhodli této pěkné a veselé akce ujmout a pokračovat v ní. Letos naše MŠ Jiráskova již tradičně  přizvala k masopustnímu reji všechny frýdlantské mateřské školy, 1. stupeň ZŠ Bělíkova a Základní školu speciální Frýdlant. Také jsme pozvali k účasti děti z okolních mateřských škol- MŠ Zvoneček z Hejnic a MŠ Kunratice,” říká vedoucí učitelka MŠ v Jiráskově ulici Jana Burgrová. Také se už s dětmi těší, jaké překvapení pro ně tentokrát připraví starosta města Dan Ramzer.

Úsilím organizátorů je tradici masopustu udržet a připomenout ji těm, kteří si ji pamatují z mladých let.„Budeme rádi, když se k nám připojí co nejvíce milovníků starých tradic a když se tímto zpestří život dětí i obyvatel v našem městě,“ říká za organizátory Jana Burgrová.

Příprava na masopust je každoročně v mateřských školách pestrá. “Vyprávíme si o časech našich dědečků a babiček, připomínáme si stará řemesla. Jeden den jsou z nás ševci a vyrábíme papírové boty nebo švadlenky a přišíváme knoflíky, pak pekaři a pečeme housky, které si děti hrdě nesou domů, anebo hrnčíři a z modelíny vyrábíme hrnky… a přitom zpíváme lidové písničky „ Kalamajka, Poštovský panáček, Až já budu velká, Cibuláři, Pekla vdolky, Já husárek, Pekař, peče, Masopust…. a hrajeme hry „ Na kominíky, Na metaře, Na ševce… A pak už si děti vybírají masky, ve kterých půjdou v masopustním průvodu, holčičky za selky, kluci za kominíky, za kováře, za muzikanty, za řezníka, za medvěda ale největší dračka je o husara a kostlivce,” vypráví Jana Burgrová. A pak už tu bude pátek a s ním Masopust a děti i učitelky se po svačině převléknou do kostýmů a zvesela, s písničkami a s košíky plnými koláčků a perníčků pro kolemjdoucí vyrazí do masopustního průvodu.

Masopust držíme, nic se nevadíme pospolu.
Proč bychom se hádali, když jsme se tak shledali po znovu.

Více fotografií najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest