TurowDvě důležitá témata týkající se Libereckého kraje projednal dnes hejtman Martin Půta na schůzce s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou. Jedním z nich byl záměr rozšíření a prohloubení polského hnědouhelného dolu Turów, mluvili také o možnostech řešení územního dluhu České republiky vůči Polsku.

„Informoval jsem předsedu vlády o tom, že záměr rozšíření těžby dolu Turów  má zásadní vliv na životní prostředí, největší hrozbou je ztráta vody z podzemních zdrojů pro obce na Frýdlantsku i Hrádecku. Požádal jsem ho o pomoc s řešením tohoto problému na vládní úrovni. Odhad nákladů na nezbytná opatření je více než 2 mld. Kč, což je mimo možnosti obcí i kraje,“ řekl hejtman Martin Půta. Ocenil vstřícný postoj premiéra, který se už s problematikou Turówa předem seznámil a chce přispět k hledání přijatelných řešení. Přislíbil, že o tom bude hovořit s resortními ministry a požádá je, aby problém Turówa zařadili na program jednání se svými polskými protějšky.

Hejtman dále zmínil aktuálně vzrůstající světelné znečištění pocházející ze skleníků v nedaleké Bogatynii, které využívají odpadní teplo z blízké elektrárny. Jejich plocha se má údajně dále rozšiřovat až na 100 hektarů, což je desetinásobek dnešní rozlohy.

V případě řešení územního dluhu bylo při jednání konstatováno, že ze strany ministerstva vnitra probíhá posuzování právního stavu této záležitosti a vyhodnocování vhodných ploch poté, co koncem minulého roku obdrželo stanoviska krajů a dotčených měst a obcí.

Během schůzky hejtman také poděkoval premiérovi za prosazení změny rozpočtového určení daní ve prospěch krajů a spolufinancování rekonstrukcí silnic nižších tříd z prostředků Státního fondu dopravní infrastruktury, což pomáhá postupně zlepšovat jejich stav.

Bc. Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
485226324 / 739541624

Zdroj: Liberecký kraj

Pin It on Pinterest