psovodi z Ukrajiny 5Svědkem zahájení dalšího zahraničního výcvikového kurzu psovodů byla v úterý 23. února 2016 obřadní síň radnice ve Frýdlantu. V historických prostorách tam svůj kurz tentokrát započali příslušníci Celní správy Ukrajiny. Školit se budou se svými psy ve vyhledávání tabáku ve Výcvikovém středisku služební kynologie Celní správy České republiky v Heřmanicích. Účastníky kurzu v obřadní síni přivítal starosta Frýdlantu Dan Ramzer.  

“Výcvikové středisko Celní správy Heřmanice není určeno pouze pro psovody celní správy České republiky, ale od roku 2005 máme mezinárodní certifikát, který jsme získali jako teprve druhé středisko v rámci celních správ v celém světě. Od té doby cvičíme i zahraniční výcvikové kurzy. Tentokrát budeme cvičit tři psovody z Ukrajiny ve vyhledávání tabáku a tabákových výrobků,” vysvětluje vedoucí výcvikového střediska služební kynologie Celní správy ČR Josef Dušánek. Výcvik probíhá moderní metodikou v rámci pozitivní motivace a to jak u pachových prací, tak při poslušnosti.

Kurz bude probíhat 13 týdnů, závěrečný certifikát účastníci získají koncem května. “Jsem rád, že výcvikové středisko své zahraniční kurzy zahajuje právě u nás na radnici. Práce tamního týmu si moc vážím a jsem také rád, že díky tomu nahlížejí účastníci kurzů na Českou republiku přes Frýdlant. Není to až tak obvyklé, protože cizinci často udělají první zkušenost s naší zemí v Praze,” podotýká starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Těší ho také, že zahraniční psovodi mohou díky tříměsíčnímu pobytu Frýdlantský výběžek lépe poznat. “Přicházejí do úzkého kontaktu nejen se zaměstnanci výcvikového střediska, ale také s obyvateli Heřmanic a dalších měst a obcí u nás. Mohou si tak udělat obrázek o tom, jak se u nás žije,” doplňuje starosta Frýdlantu.

Ve výcvikovém středisku služební kynologie Celní správy ČR v Heřmanicích bylo doposud vycvičeno 91 zahraničních kynologů, z toho 73 psovodů a 18 instruktorů. Pocházeli ze tří kontinentů – Evropy, Asie a Jižní Ameriky.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest