Pracovni_skupina_se_seznami_se_stavem_silnic_primo_v_terenu_mediumPlánem péče o aleje Frýdlantska se v závěru minulého týdne zabývala pracovní skupina sestavená kvůli problematice kácení a náhradní výsadby stromů na Frýdlantsku. Seznámila se s návrhem obnovy dvou prvních úseků, který zpracovala Agentura regionálního rozvoje spol. s r.o.

Prvními řešenými úseky jsou aleje na silnici II/291 z Frýdlantu na Nové Město pod Smrkem a na komunikaci II/03511 vedoucí z Frýdlantu přes Kunratice až ke státní hranici s Polskem.

Úsek silnice II/291 je dlouhý 2,3 km a obnova stromů bude rozdělena do dvou etap. V té první by mělo být pokáceno 71 třešní a následně vysazeno přes 170 nových. „Kácení a náhradní výsadba na sebe budou navazovat. V současné době poptáváme náhradní materiál, dokud ho nebudeme mít, práce nezačnou. Se zahájením ale počítáme letos na jaře,“ říká hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Ve druhé etapě budou stromy ošetřeny, některé pokáceny a poté dosázeny nové lípy.

V případě krajské silnice II/03511 se jedná o úsek dlouhý 4,8 km, kde se nachází zhruba 260 lip. Asi tři desítky z nich potřebují ošetření. Začne se nejdříve na podzim letošního roku.

Péče o aleje bude financována nejen z rozpočtu Libereckého kraje, ale i s využitím prostředků z dotací podporujících péči o zeleň.

Otázku kácení a náhradní výsadby alejí na Frýdlantsku řeší Liberecký kraj v souvislosti s projektem „Od zámku Frýdlant k zámku Czocha“, jehož smyslem je zvýšení návštěvnosti příhraničního regionu. „Součástí projektu je i zlepšení stavu silnic, dojít ale musí k úpravám stromořadí. Pracovní skupina se touto problematikou zabývá od září loňského roku. Díky kompromisu se podaří opravit komunikace, které to opravdu nutně potřebují, na druhé straně budou podle možností zachovány aleje jako důležitý krajinný prvek Frýdlantska,“ doplňuje krajský radní pro dopravu Vladimír Mastník.

Bc. Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
485226324 / 739541624

Zdroj: Liberecký kraj

Pin It on Pinterest