špinavý štítekMěsto Frýdlant vítá každého, kdo se zapojí do pytlového systému třídění odpadu a uleví tak nejen životnímu prostředí, ale i své peněžence. Aktivním tříděním si totiž může snížit poplatek za odpad. Nicméně i třídění odpadů do pytlů si žádá svoje. Třídiči by jednak měli dbát na takové označení pytlů štítky, které odolá dešti i sněhu. A pak v případě třídění plastů by měli do pytlů vkládat jen to, co tam opravdu patří. Jinak nemá třídění valného užitku. 

Při nalepování štítků s čárovým kódem na pytle s tříděným odpadem, které posléze sváží město, je třeba dbát na nepříznivé počasí. “Nejlepší je, když štítek přelepíte ještě izolepou tak, aby se při dešti nebo sněžení nerozmočil. Štítky jsou totiž skenovány až ve sběrném dvoře, kde už nikdo nezjistí, od kterého domu byly pytle odvezeny,” vysvětluje Helena Fialová z majetkosprávního odboru, která má odpadové hospodářství na starosti. Pokud je štítek nečitelný, nemůže být třídiči započten.

Další věcí, na kterou by si měli dávat lidé třídící odpad v městském pytlovém systému pozor, je správné třídění plastů. “Poměrně často se stává, že lidé do pytle vhodí i něco, co tam nepatří. Stačí jediná věc a celý pytel není uznán a tříditeli není započten,” podotýká Helena Fialová. Co tedy do plastů patří? Jsou to: kelímky od jogurtů, jogurtových nápojů, vaničky od masa, salámů, plátkových sýrů, igelitové sáčky, igelitové tašky, sáčky od těstovin, piškotů a podobně. Vše musí být čisté a vypláchnuté.

Do plastů naproti tomu nepatří: polystyren, plastové kbelíky, víka od kbelíků, lino, perlinka, mřížky na malování, špachtle, trubky z PVC, kanystry, lahve a kanystry od čistících prostředků, kde je na obalu označení  dráždivá látka nebo dráždivá látka 2 (nebezpečná látka) např. savo, jar, pur, čističe na WC, louh, bazénová chemie, směs do ostřikovačů skel, fridex,…), natáčky, hřebeny, zubní kartáčky, vysavače a hadice od vysavače, ploutve na potápění, kabely, ramínka na šaty, houbičky na nádobí, špinavé nebo mastné igelitové sáčky, molitan, mirelon, květináče, hračky, mincovníky, dózy od autolékárničky, plastový nábytek, jídlonosiče, pěnové menuboxy od jídla, prkénka a nádoby od toalety, plastové rohože, obaly na CD a DVD, síťky od brambor, cibule, kryt na talíř do mikrovlnky, teflonové nádobí, zahradní hadice, plastové vázací pásky (př. na balíky), platíčka od léků, dětské sedačky do aut a na kola, in-line brusle, cyklistické přilby, nočníky, sáčky od porcované kávy, kapsle z kávovarů, plasty z automobilů, cartridge z tiskáren.

Ve fotogalerii jsou ukázky toho, co znehodnocuje vytříděný pytel s plastem. Fotogalerii najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest