Frýdlant a Lubáň dolaďují první dva společné projekty

Další setkání zástupců Frýdlantu a polského města Lubáň proběhlo v pátek 1. dubna 2016 v prostorách radnice ve Frýdlantě. Na programu byla opět příprava společných projektů, na které chtějí města získat peníze z Evropské unie v projektovém období 2014 – 2020. Konkrétně z česko-polských fondů.

Vjednání Lubáň duben Frýdlant 0 současné době se intenzivně pracuje na dvou projektových žádostech. „První projekt by měl Frýdlantu přinést interaktivní expozici do Špitálku, na které se bude podílet i muzeum v Lubáni. Měla by frýdlantské muzeum zatraktivnit a vytvořit z něj oblíbený turistický cíl jak pro české, tak pro polské návštěvníky,“ vysvětluje vedoucí odboru kultury Městského úřadu Frýdlant Iva Beranová, která se na přípravě projektů podílí. Součástí tohoto projektu bude i řada přednášek, workshopů, návštěv a prezentací historického dědictví jak na české, tak na polské straně.

Druhý z projektů se týká vzniku naučných stezek na obou stranách hranice. „U nás by měla připravovaná naučná stezka propojit areál zvaný „Podzámčí“ s křížovou cestou, u které se také připravuje rekonstrukce. Povede od obnoveného zámeckého pivovaru na Křížový vrch. Ve Frýdlantě i v Lubáni mají naučné stezky prezentovat přírodní bohatství regionu,“ podotýká starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Frýdlant chce s Lubání spolupracovat na společných projektech i dále. „Už od podzimu řešíme další společný projekt, díky kterému by mohl v prostorách obchodního domu Sever vzniknout po rekonstrukci prostor pro městskou knihovnu,“ doplňuje starosta města.

V nejbližších měsících začnou obě města také připravovat společnou propagaci kulturních a společenských aktivit.

Příští setkání přípravného týmu je naplánováno na konec dubna 2016 a podepsán by při něm měl být i oficiální dokument o spolupráci obou měst.

Zdroj: http://www.mesto-frydlant.cz/cs/obcan/archiv/archiv-2016/frydlant-a-luban-doladuji-prvni-dva-spolecne-projekty.html

Pin It on Pinterest