pivovar baroko vyrez

Nejen na pivo, ale i pro informace. Pivovar rozšiřuje své služby.

Zámecký pivovar Frýdlant se stal, za necelý rok a půl  své existence, přirozenou součástí frýdlantského regionu a začal tak opět plnit  svou sociálně-ekonomickou roli. násilně přerušenou v roce 1950.

Vaření piva ve Frýdlantu je poprvé zmiňováno roku 1381 a zřejmě od 16. století pak místní vrchnostenský pivovar stál na stejném místě, jako dnešní provoz. Léta rozvoje a přestaveb skončila roku 1949, kdy byla v pivovaře uvařena poslední várka. Následující desetiletí byl jeho areál nevhodně a nedostatečně využíván jako sklad sýrů a zeleniny s čímž souvisela i jeho zanedbaná údržba.

V roce 2014 se do prostor opět vrátila vůně chmele. Navíc, během posledního roku, se pivovar stal samostatným turistickým cílem Frýdlantska a začal plnit funkci, ke které byl stvořen, k vaření piva.

Díky své poloze pod hradem, ke kterému od počátku patřil, se stal i zájmovým objektem turistů mířících právě na sídlo Albrechta z Valdštejna. Lidé zde začali hledat další informace o turistických zajímavostech našeho mikroregionu.

Recepce pivovaru tak nenásilně začala plnit funkci informačního centra doplňující městské informační centrum.

To vše vedlo pivovar k tomu, aby v letošní turistické sezoně povýšil recepci na nezávislé „íčko“ s rozšířenou otevírací dobou prodlouženou o navazující otevírací dobu pivovarské krčmy.

V současné době probíhá stavební dokončení úprav s tím souvisejících. Pult dostane varní přikrývku a íčko, tak bude připomínat historickou varnu.

Další infomrace o pivovaru najdete na http://www.pivovar-frydlant.com/

pivovar

Pin It on Pinterest