Bude mít Frýdlant vlastního architekta? A pokud ano, tak k čemu?

Litomyšl 16V současné době stojí radní města před rozhodnutím, zda institut městského architekta ve Frýdlantu opravdu zavést. Než k němu ale dospějí, rozhodli se vyslechnout si zkušenosti s ním jinde. A to v Litomyšli, kde mají městského architekta už desítky let.

V Litomyšli přijal pět frýdlantských radních a také zástupce památkové péče, odboru kultury, bytového družstva a tajemnici města místostarosta Michal Kortyš. Nejprve všechny seznámil s pravidly památkové péče ve městě a posléze přímo s prací městského architekta. „V Litomyšli se naše městská architektka vyjadřuje ke každé žádosti podané na stavebním odboru. Nicméně řeší především citlivé zapojení do veřejného prostoru. Tak, aby nebyl narušen ráz města,“ podotkl. Městská architektka není v Litomyšli zaměstnancem úřadu, je však součástí komise rady města a vyjadřuje se písemně ke každé stavbě či přestavbě. Na její názor je v komisi brán významný zřetel, nicméně konečné rozhodnutí je vždy na samotné komisi, v kontroverznějších případech pak na radě města.

Přímo v terénu se zástupci Frýdlantu během své návštěvy seznámili s památkovou péčí. „Litomyšl má oproti Frýdlantu vyšší stupeň památkové ochrany, protože má městskou památkovou rezervaci a také památky zařazené do seznamu UNESCO. I přesto je na městě krásně vidět, jak se v něm díky práci odborníků podařilo vytvořit turistický cíl a veřejný prostor i z míst, která k tomuto účelu vůbec neměla být využita,“ podotkl starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Exkurze po Litomyšli přinesla radním mnoho podnětů, zaujala je i praxe městského architekta. „Určitě by byl i pro Frýdlant přínosem. Jednak by dohlížel na sjednocení rázu města a jednak může přinést svěží pohled zvenčí,“ shodly se radní Roksolana Sobotová a Lucie Dušánková.

O tom, zda ve Frýdlantu institut městského architekta vznikne, budou radní rozhodovat na svém příštím zasedání. Stanovit si také budou muset způsob jeho výběru. V případě, že Frýdlant bude mít nově svého městského architekta, bude pro město pracovat podobným způsobem, jako pracuje městská architektka pro Litomyšl. Nepůjde tudíž o dalšího úředníka, nýbrž o poradní hlas při stavebních zásazích ve městě, který bude s obyvateli a stavebníky diskutovat vliv na celkový veřejný prostor a vzhled města.

Litomyšl 4 Litomyšl 8

Pin It on Pinterest