Lucie JínováŠachový klub Frýdlant, z. s. oslaví v sobotu 21. května 2016 v 10:00 hodin v prostorách sálu restaurace Beseda, 5ti leté výročí svého založení. A jak jinak než šachovou akcí. Spolu s Výborem pro oslavu Roku narození Věry Menčíkové – Stevensové, který mimochodem zaštítila ministryně školství Mgr. Kateřina Valachová, Ph.D., uspořádáme simultánku k 110. výročí narození Věry Menčíkové – Stevensové. Simultánku přijede odehrát česká šachistka Mž Lucie Jínová, která je momentálně v TOP 30 nejlepších českých hráček. Nejvyššího ELO (ELO 2141) hodnocení dosáhla v roce 2009.

Něco o mně (Lucie Jínová):

K šachu mě přivedl tatínek, když mi bylo 5 let. Nenásilnou formou se s maminkou snažili, abych hrála co nejvíce, bylo to ve smyslu: „jedna partie šachů, jedna hra žolíků, jedna partie šachů, pak jednou canastu …“. Začala jsem jezdit na své první turnaje a na svá první mistrovství v mládežnických kategoriích. Pořád mě trénoval výhradně taťka, který mě i doprovázel na všechny turnaje. Mým mateřským klubem byl Šachový klub Česká Lípa. Velký úspěch přišel, když mi bylo 10 let a skončila jsem na 5. místě na Mistrovství světa v Bratislavě (v roce 1993 byla Bratislava opravdu již „svět“) v kategorii dívek do 10 ti let. Pak už nic tak „velkého“ nebylo, ale tím, že jsem většinou vyhrávala na mistrovství ČR mezi děvčaty (případně skončila na 2. místě), měla jsem pak možnost, zahrát si MS nebo ME … Na MS ve Verdunu jsem byla v roce 1995 (kategorie D 12, resp. G 12) a skončila 14. Na MS v Cannes jsem byla v roce 1997 (kategorie D 14) a skončila 23. Na ME v Oropese del Mar. jsem byla v roce 1999 (kategorie D 16) tuším „někde v polovině“ . V té době jsme už s tátou byli zhruba na stejné šachové úrovni a hledal pro mě „vhodného“ trenéra. Nikdo v blízkém okolí nebyl k dispozici, tak jsem chvíli dojížděla do Teplic za panem Hadrabou a pak do Jablonce za panem Lechtýnským, ale delší spolupráce nám nevydržela. Asi od té doby se můj šachový růst zastavil, já jsem de facto přestala trénovat a pouze jsem jezdila sem tam na turnaje a hrála soutěže družstev. Radost mi v roce 2007 udělalo 3. místo na MČR v bleskovém šachu v Praze. V roce 2008/2009 jsem vyhrála Grand prix v rapid šachu v ženské kategorii. V roce 2009 jsem skončila na 2. místě na MČR žen v Děčíně a vybojovala si tak účast na ME v Petrohradě.

Kdo byla Věra Menčíková – Stevensová, označovaná jako Královna hry královské?

Věra Menčíková – Stevensová se narodila 16. února 1906 v Moskvě. Češka po otci Františkovi, Angličanka po mamince Olze Illingworth, občankou Československa od roku 1918. Do Hastingsu v Anglii se s rodinou přestěhovala v roce 1921. V témže roce se stala mistryní Anglie žen, bylo jí 15 let. Od svých 17 let se zúčastňovala mezinárodních soutěží mužů. V Londýně roku 1927 získala suverénně první titul mistryně světa. Titul pak obhájila ještě 6x, vždy se značnou převahou. O titul mistryně světa sehrála 83 partií, z toho prohrála 1 partii, 4x remizovala a 78 partií vyhrála. Československo reprezentovala až do svého sňatku v roce 1937, kdy se provdala za tajemníka Britské šachové federace Rufuse Stevensona. Její kralování na šachovém trůně i její život ukončilo bombardování Londýna. Zahynula spolu se svou sestrou Olgou, rovněž výbornou šachistkou, a matkou 27. 6. 1944 v troskách jejich domu. Na superturnaji v Karlových Varech v roce za účasti Capablanky, Bogoljubova, Euweho, Maroczyho, Nimcoviče, Rubinsteina, Spielmana aj. byl žertem ustanoven “Klub Věry Menčíkové”. Členem klubu V. M. se stával každý mistr, jenž se slečnou Věrou prohrál. Později se členem Klubu V. M. stal mimo jiné i budoucí mistr světa Max Euwe, který s ní prohrál hned dvakrát.

VSTUPNÉ na akci DOBROVOLNÉ!!

Za Šk Frýdlant, z.s.
Tomáš Trejbal, předseda spolku

Pin It on Pinterest