1. června oslaví svátek všechny děti. Jeho úkolem je děti nejen zabavit a věnovat svůj čas pouze jim. Tento mezinárodní den má upozornit světovou veřejnost na práva a potřeby dětí.

Dětský den Lazně Libverda 2015 autor: Petr Bíma

Dětský den Lazně Libverda 2015
autor: Petr Bíma

Den dětí k nám přišel z Turecka, při založení Národního shromáždění 23. Dubna 1920 během Turecké Války za nezávislost. Mustafa Kemal tehdy prohlásil, že důležitou součástí budování státu jsou děti. 23. Duben se stal nakonec Dnem Dětí.

Další významný krok učinila Mezinárodní federace žen, která v roce 1949 vyhlásila Den pro ochranu dětí.  Hlavním důvodem bylo masové zabíjení žen a dětí v Lidicích v roce 1942 a také ve francouzském Ouradouru v roce 1944. Datum oslav bylo nakonec ustanoveno na 1. červen.

Některé státy převzaly datum a postupně se ze Dne pro ochranu dětí stal Den dětí nebo také jiným názvem Mezinárodní den dětí. Přidala se i Československá republika, později Česká republika.

K oslavám se připojí i v Lázních Libverda. Sbor dobrovolných hasičů připravil na 4. června pro děti i rodiče odpoledne plné soutěží a zábavy. Nebude chybět ukázka výcviku služebních policejních psů, mýdlová klouzačka, mini zoo, nebo skákací hrad.

Snímek 1

Pin It on Pinterest