V Heřmanicích pořádali mistrovství psovodů. O první místo soupeřilo celkem 44 psovodů. Jednalo se o 18. mezinárodní mistrovství psovodů služebních psů Celní správy ČR ve vyhledávání drog, 8. mezinárodní mistrovství ve vyhledávání tabáku a 8. mistrovství kategorie všestranný.

KŘÍŽENCE REMA čekal nepěkný osud, teď pomáhá celníkům s hledáním drog.Autor: Deník

Pes se obezřetně blíží k autobusu liberecké MHD. Pomalu jej obchází, opatrně čmuchá. Za pár okamžiků ustrne a zírá na jedno místo. Pak přijde laskomina a pochvala. Splnil úkol, v časovém limitu dvanáct minut se mu podařilo najít pět gramů marihuany.

KŘÍŽENCE REMA čekal nepěkný osud, teď pomáhá celníkům s hledáním drog.Je třetí den Mezinárodního mistrovství psovodů služebních psů Celní správy ČR ve vyhledávání drog, tabáku a psů kategorie obranný a Jana Zbořilová z Celního úřadu pro Zlínský kraj vysvětluje, čeho jsem byla právě svědkem.

NÁCVIK V MHD

„Tady v garážích MHD probíhá jedna z disciplín, a to vyhledávání v autobusech. Hodnotí se nejen rychlost, s jakou pes drogu najde, ale také práce psovoda s jeho svěřencem, jejich souznění, i to, jak pes místo označí,” vysvětluje Jana Zbořilová, která je sama psovodka.

Překvapuje mě, že mezi soutěžícími vidím jen málo německých ovčáků. „Od toho už se u celní správy upustilo,” vypráví s úsměvem celnice. „Dnes se často používají kříženci. Já sama jednoho mám. Bereme je z útulku nebo nám je lidé sami nabízejí,” pokračuje. Plemeno už tak dávno není důležité, pes musí podle Zbořilové být v prvé řadě dobrý aportér a musí mít zájem o hru.

 

Nejkrásnější pes

Výcvikového zařízení služební kynologie Celní správy ČR v Heřmanicích účastnili i představitelé Frýdlantu starosta Dan Ramzer a místostarosta Jiří Stodůlka. Právě starosta města na závěr předával cenu pro nejkrásnějšího psa šampionátu, kterou pro mistrovství sám vymyslel.

“Vyhlašovat nejhezčího psa šampionátu mě poprvé napadlo v roce 2007, o rok později už jsem putovní cenu poprvé předával. Bylo mi totiž líto, že jsou za výkony odměňováni psovodi a psi vlastně přicházejí trochu zkrátka. Proto jsem vymyslel cenu, která bude jen pro ně,” říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Výběr nejkrásnějšího psa šampionátu přitom mají na starosti sami účastníci mistrovství. Ti volí, který pes jim připadá nejhezčí. “Letos zvítězil lovecký pes jack-russel teriér Stuart, který slouží u celníků v Praze Ruzyni. To znamená, že ho lze potkat na letišti Václava Havla,” doplnil starosta.

vyhlášení psovodi 21

Autor: Město Frýdlant

Pokračování neleznete ZDE

Zdroj: Liberecký deník, MěÚ Frýdlant

Pin It on Pinterest