Liberec – Oblastní galerie a Severočeské muzeum připomínají největší výstavu v historii Liberce. Velkou výstavu českých Němců tehdy od května do října 1906 navštívilo přes 1,2 milionu návštěvníků a také císař František Josef I. Jeho podpis v návštěvní knize muzea je jedním z cenných exponátů. Výstava v muzeu a protější galerii, která tuto výjimečnou událost v historii Liberce připomene, bude pro veřejnost otevřena od pátku 17. června až do 18. září. ČTK o tom dnes informoval ředitel galerie Jan Randáček.

Německočeská výstava 1906 byla reakcí na pražskou Všeobecnou zemskou výstavu z roku 1891. Tehdy se jí kvůli krachu politických jednání o česko-německém vyrovnání zúčastnil jen malý počet německých vystavovatelů. Od roku 1894 se tak začaly rodit plány na uspořádání vlastní, německé výstavy v Liberci, který byl centrem českých Němců. “Výstaviště tehdy vyrostlo nad čerstvě dokončenou přehradou a mezi Husovou ulicí na ploše 440.000 metrů čtverečních. Bylo tam postaveno víc než 80 pavilonů,” popsala rozsah tehdejší výstavy kurátorka Anna Habánová.

Českoněmecký výystava Liberec 1906/Zdroj: Oblastní galerie Liberec

Českoněmecký výystava Liberec 1906/Zdroj: Oblastní galerie Liberec

Výstaviště tehdy stálo na pozemcích hraběte Franze Clam-Gallase. Členitý terén si vyžádal řadu úprav, byl tam vybudován vodovod, moderní kanalizace, zprovozněna tramvajová linka od nádraží. K hlavním atrakcím patřila Súdánská kavárna, šikmý výtah, alpské panorama s Libereckou chatou a také skluzavka do vody se samostatným výtahem. Na výstavišti byla řada restaurací, hospod, ale také třeba nevěstince. Podle historických pramenů se tam denně snědlo 13.000 křenových párků.

“Byla to taková kašírovaná architektury ze dřeva, hřebíků a sádry, i doboví návštěvníci to někdy kritizovali. Dodnes ale výstavy vznikají na krátkou dobu, nebylo smyslem zachovat ty výstavní pavilony,” poznamenal ředitel Severočeského muzea Jiří Křížek. Zachovaly se podle něj jen tři vzorové vily, které se tam tehdy postavily. Dvě jsou v Klášterní ulici, třetí v Chelčického. “Zbytek byl zplanýrován, to staveniště pak posloužilo k územnímu rozvoji Liberce a vznikla tam rezidenční čtvrť,” dodal Křížek

Jak výstaviště vypadalo zachycují dobové fotografie, kresby a rytiny. Vidět je mohou návštěvníci v galerii i muzeum. V lázních je také vystavena část plastik, kreseb, obrazů a grafik, které tehdy mohli návštěvníci výstaviště vidět. Muzeum zase ukazuje, jak tehdy lidé žili a jak se oblékali. Ukazuje, jak se na velké výstavě prezentovaly místní průmyslové podniky, ale také třeba školy. K vidění jsou vstupenky i suvenýry z výstavy, zřejmě nejtěžším exponátem je ruční lis na němž se přímo na výstavišti tiskly noviny.

Výstavu doprovází stejnojmenná kniha, která bude k zakoupení na pokladně galerie. Zároveň mohou návštěvníci absolvovat virtuální prohlídku výstavou na velkoformátové plazmové obrazovce. Ve spolupráci s Technickou univerzitou vznikla interaktivní mapa s bohatým obrazovým materiálem doplněná popisnými texty.

Výstava má samostatný web www.1906.cz

Autor: ČTK/Oblastní galerie Liberec

Pin It on Pinterest