KŘIŠŤÁLOVÁ KAVÁRNA

– tak je nazvána ojedinělá výstava skla firmy AJETO z Lindavy na Českolipsku, která vystavuje své unikátní výtvory v zázemí kavárny Pošta v objektu Krajského ředitelství policie Libereckého kraje.

Výstava, na které budou prezentovány ty nejvýznamnější a unikátní umělecké objekty, bude moci shlédnout i veřejnost, a to i s komentovanou prohlídkou. Ty jsou pro zájemce připraveny v těchto dnech:

14. 6. 2016 – 16.00 hodin
– 23. 6. 2016 – 16.00 hodin
– 28. 6. 2016 – 12.00 a 14.00 hodin
– 29. 6. 2016 – 12.00 a 14.00 hodin

tour de france

Trofej Tour de France/foto: Redakce

Prohlédnou si můžete například pohár pro vítěze Tour de France. Trofej měří na výšku 60 centimetrů a váží 4 kilogramy. Povrch zdobí takzvaný hvězdný prach, tisíce drobných krystalů, které pokrývají dynamicky elegantní skleněné těleso a zvýrazňují jeho vzhled.

Sklárna Ajeto spolupracuje s designerskou společností Lasvit, která produkty dodává Škodě auto, a ta je pak dováží do Francie,” vysvětlil David Sobotka, umělecký manager sklárny Ajeto v Lindavě.

Mezi vystavenými exponáty má velké zastoupení také Bořek Šípek. Ten v Novém Boru v roce 1991 společně s Petrem Novotným a Liborem Fafalou založil právě firmu Ajeto.

“Je potřeba Bořkovi Šípkovi navždycky poděkovat za to, že sklárnu spoluzaložil, a až do roku 2008 působil jako umělecký ředitel. Ty slavné z nejslavnějších objektů navrhoval právě Bořek Šípek,” doplnil David Sobotka.

Sklárna dlouhodobě spolupracuje právě s Policií ČR.  Nadaci policistů a hasičů, která se stará o pozůstalé po tragicky zesnulých policistech a hasičích, vyrobila firma AJETO skleněný skvost korespondující s její vizí – “Srdce na dlani”. Umělecká hodnota vystavených exponátů je vyčíslena na částku převyšující 2,5 milionů korun. Je to výběr těch nejlepších kusů. Lidé zde mohou vidět objekty, které jsou jinak před jejich zraky ukryty v archivu sklárny.

Do výstavy Křišťálová kavárna se zapojilo také Střední odborné učiliště nábytkářské a střední odborná škola v Kateřinkách, a to v rámci výstavy “BYDLENÍ A DESIGN 2016”.

Na vernisáž výstavy zavítal i Bohuslav Sobotka s chotí. “Musím poděkovat nejen panu řediteli školy, ale celému týmu, který vychovává studenty, k tolik potřebnému řemeslu, které začíná mizet,” pronesl.

Srdce na dlani

Srdce na dlani/ foto: KŘP LK

Niké Bořka Šípka 2005/autor: Redakce

Niké Bořka Šípka 2005/autor: Redakce

 

Pin It on Pinterest