Aktuální počasí přímo vybízí ke koupání. Kam ale vyrazit? Kde je voda vhodná ke koupání a kam byste rozhodně neměli chodit? Máme pro vás přehled koupališť v regionu.

Koupaliště Raspenava, Zdroj: khslbc.cz

Koupaliště Raspenava,  zdroj: khslbc.cz

Nezávadná voda s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci s vyhovujícími smyslově postižitelnými vlastnostmi je ve Frýdlantu, v přírodním biotopu v hotelu Antonie, dále v Hrádku nad Nisou, na Kristýně. Stejně dobře je na tom s podmínkami pro koupání i koupaliště Sluníčko ve Vratislavicích. Dobré podmínky hlásí koupaliště v Raspenavě, které se otevírají již zítra, tedy 24. 6. 2016. K dispozici je zde celý rekreační areál.

Pokud míříte do Liberce, vhodným místem ke koupání je Harcovská přehrada. Bez obav se můžete smočit jak u hráze, tak na pláži.  Voda je vhodná ke koupání, avšak se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi.  Stejně hygienici hodnotí koupaliště v Novém Městě pod Smrkem.

„Hlavní sezóna začíná od poloviny června, kdy máme otevřeno každý den a většinou za každého počasí. Konec sezóny je oficiálně měsíc srpen, kdy končí prázdniny. Poslední roky se nám ale vydařily, takže máme otevřeno i některé dny v září, někdy až do poloviny října. V těchto měsících je jinak omezený provoz“, komentuje Eliška Walterová z turistického centra v Novém Městě p. Smrkem.

Místní koupaliště nově nabízí rozšířené možnosti pro karavany a obytné vozy. K dispozici mají nyní 11 parkovacích míst. Projekt vyplynul ze studie, kterou nechalo vyhotovit město v loňském roce. V budově občerstvení pak vytvořili recepci pro hosty kempu.

Nejbližší akce se zde bude konat v pátek 1. 7. 2016. Jedná se o rockovou zábavu. Zahrají kapely: Rain, Ty krávo!, Anarchia a Na knopp company. Další z akcí je Country sešlost z Liberce, která je naplánovaná na pátek 8. 7. 2016. Následující týden přijede zahrát kapela Cover/Power z Liberce, a to v pátek 15. 7. 2016. Ti zahrají covery českých hitů od 60. let – Ledecký, Schelinger, Těla, Kryštof, Chinaski, Olympic a mnoho dalších. A v závěru měsíce srpna od 19. – 21. 8. 2016 se uskuteční Fryyfest.

Zhoršenou jakost vody má koupaliště v Chrastavě. Hygienici hlásí mírně zvýšenou pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, u některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání se doporučuje osprchovat.

Koupaliště v Českém Dubu, zdroj: khslbc.cz

Koupaliště v Českém Dubu, zdroj: khslbc.cz

Zhoršená kvalita vody je i v Máchově jezeře u Doks na Českolipsku a v Českém dubu. Lidé by se tam měli po koupání rovněž osprchovat. Zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních obtíží je hlavně u alergiků, těhotných žen nebo dětí.

Kromě oficiálních koupališť některé obce nabízejí osvěžení i v podobě hasičských nádrží. Příkladem jsou Kunratice na Frýdlantsku. „Ve skutečnosti je to víceúčelová vodní nádrž, kde je koupání na vlastní nebezpečí. Nemůžeme si dovolit provoz koupaliště, jako takového (rozbory vody, plavčík, atd.). Nádrž byla vybudována především jako zdroj hasební vody“, upřesnil Milan Götz, starosta obce. I tak se o nádrž starají. Letos dostala nový nátěr a přidali i plastové popelnice. Právě s nepořádkem zde mají problém. Přestože nádrž není oficiálním koupalištěm, i zde platí pravidla, které by měli návštěvníci dodržovat. Kromě povinnosti udržování pořádku se dále jedná o zákaz rozdělávání ohně, táboření a koupání domácích zvířat.

Pin It on Pinterest