Likvidace nelegální skládky německého odpadu v Bulovce po dvou a půl letech skončila. Dnes před polednem odjelo z areálu auto s posledními osmi tunami odpadu na skládku v nedalekém Větrově. Rozlehlý zemědělský areál je vyklizený, ještě je ale nutné prověřit, zda nebyly znečištěné spodní vody a zemina.

Foto: Blanka Daníčková

Foto: Blanka Daníčková

“Teď, když se k té zemi a vodě můžeme dostat, uděláme nějaké sondy, pokud to bude v pořádku, budeme rádi. Pokud tady k nějakému znečištění došlo, což předpokládáme v souvislosti s požáry skládky, tak to samozřejmě vyčistíme,” řekl náměstek libereckého hejtmana Josef Jadrný (Změna pro Liberecký kraj). Bude podle něj třeba zjistit, zda nebyl znečištěn také nedaleký potok, a případně zajistit sanaci. Náklady ponese Liberecký kraj. “Mělo by to být v řádech desítek, maximálně stovek tisíc korun,” řekl Jadrný.

Nelegální skládka vznikla v areálu bývalého zemědělského podniku v Arnolticích. Odpady tam byly naváženy od roku 2004 údajně k recyklaci. Zpracováno a využito však bylo podle odhadů něco málo přes 500 tun textilu a plastů. Za nelegální skládku vyměřila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) firmě Nisa Recykling pokuty dohromady za 28 milionů korun. “Je to největší sankce, jakou jsme dosud za odpad vyměřili,” řekla Drahuše Hráská z liberecké inspekce. Firma měla odpad do roku 2009 zlikvidovat, nakonec se o to ale musel postarat Liberecký kraj.

Pokračování neleznete ZDE

Liberecká drbna

Pin It on Pinterest