Liberec – Netradiční souboj se uskuteční v sobotu v Liberci, utká se v něm tramvaj s běžci. Skoro devítikilometrová trasa povede z konečné v Lidových sadech přes centrum na konečnou v Horním Hanychově. Organizátor akce Jan Schulhof neví, zda se někde ve světě podobný závod koná.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na obdobný duel si ale pamatuje z televizního seriálu Dlouhá míle, kde hlavní postava Ondra Vesecký svedl souboj s pražskou tramvají. “Ondra svůj závod nakonec prohraje, ale pro nás to byla i částečná inspirace se podobné výzvě také postavit,” uvedl.

Také Schulhof zažil před lety obdobnou porážku, když mu jednou těsně před nosem ujela tramvaj. Rozhodl se ji doběhnout, a když se mu to konečně po několika zastávkách povedlo, zahnula do vozovny. “Na tuto starou křivdu jsem nezapomněl a po letech jsem se rozhodl, že zkusím s tramvají tentokrát vyběhnout já,” uvedl. První ročník netradičního závodu uspořádal loni a jako jediný ze čtyř běžců dokázal tramvaj porazit. Doběhl o 1:40 minuty dříve, než přijela tramvaj. “Druhý byl Martin Staněk, který finišoval nastejno s tramvají,” řekl organizátor. Tramvaj vzdálenost mezi oběma konečnými, což je 8760 metrů, zvládne za 24 minut.

Zájem o druhý ročník bude zřejmě výrazně vyšší, na facebooku účast na sobotní akci přislíbilo skoro 400 lidí. “Dle ohlasů jsou v tomto čísle také ukryti fanoušci, kteří pojedou tramvají a budou fandit přímo z vozu, uvedl Schulhof. Na recesistický závod se těší i dopravní podnik (DPMLJ). “Vnímáme ho jako podporu veřejné dopravy,” uvedla jeho mluvčí Martina Poršová. Loni běžci závodili s tramvají běžné linky, letos dopravní podnik vypraví speciální spoj.

Trasa běžců není identická s tramvajovou tratí. Každý si může zvolit vlastní. “Důležité jsou vlastně jen dva body, a to start a cíl,” řekl Schulhof. Loni uspěl i díky tomu, že využil dvou zkratek. Jedna je v centru a druhá u nádraží. Schulhof předpokládá, že i letos budou mít běžci výhodu v centru. Trasu tam mají nejen kratší, ale tramvaj navíc musí často stavět a občas ji zdrží provoz. Jinak by měla mít navrch spíše tramvaj. “Rozhodně bude mít tramvaj výhodu na delších úsecích mezi jednotlivými zastávkami a největší výhodu ve stoupání od Starých pekáren až do cíle,” řekl organizátor. Závod se koná za běžného provozu a je třeba dodržovat silniční pravidla. Každý závodí na vlastní nebezpečí.

ČTK

Pin It on Pinterest