Aktivita klíšťat je letos následkem teplé zimy nadprůměrně vysoká. Varování zveřejnilo dnes ministerstvo zdravotnictví na svém webu. Loni byl zjištěn původce lymské boreliózy u 17,2 procenta testovaných přisátých klíšťat a virus klíšťové encefalitidy u 1,3 procenta. Nejvyšší počet onemocnění klíšťovým zánětem mozku dlouhodobě hlásí Jihočeský kraj a Vysočina.

2-sber-klistat_denik-380

Sběr klíšťat. Autor: Deník

Podle předpovědi je aktivita klíšťat až do neděle na sedmém z deseti stupňů. Doporučeno je použití repelentu, nesedat a nelehat v porostech, nevstupovat do křovin a vegetace na okraji lesa a vodních toků. Ráno a večer je nutná prohlídka těla a případně odstranění klíšťat.

Nárůst aktivity klíšťat dokládají čísla za letošní květen, který přinesl nejvíc infekcí klíšťovou encefalitidou za uplynulých deset let. Nakazilo se 27 lidí. Od začátku roku lékaři diagnostikovali celkem 34 případů. Jednoho muže z Vysočiny nemoc letos usmrtila, řekl ČTK člen Evropské pracovní skupiny pro klíšťovou encefalitidu Rastislav Maďar.

Boreliózu způsobuje bakterie Borrelia burgdorferi, přenáší ji až každé třetí klíště. V ČR je ročně hlášeno kolem 4500 případů onemocnění. První příznaky se objeví po jednom až dvou týdnech od kousnutí, připomínají chřipku. Pacient je unavený, bolí ho hlava a klouby. U části lidí se vytvoří červená skvrna s bílým středem. Až třetina žádné příznaky v první fázi nemá, nemoc přejde do hůře léčitelných stadií, zahrnujících záněty kůže, kloubů a šlach, infekce centrálního nervového systému, napadení srdce či očí. Očkování neexistuje, zásadní je včasné nasazení antibiotik.

Klíšťovým zánětem mozku onemocní v ČR ročně 500 až 800 lidí. Způsobují ho Flaviviry, těmi jsou zasažena zhruba čtyři procenta klíšťat, v přírodních ohniscích nákazy ale mnohonásobně víc. Onemocnění se vyvíjí sedm až 14 dní od kousnutí, příznaky se v prvním stadiu podobají virovému onemocnění dýchacích cest s horečkami. V druhé fázi je napaden centrální nervový systém. Nákaze lze předejít očkováním, které se provádí i v létě.

K infekci boreliózou dochází asi po 24 hodinách od přisátí klíštěte, u klíšťové encefalitidy stačí i dvě hodiny. Pokud se přisáté klíště včas odstraní, riziko nákazy klesá.

Klíště je nutno před odstraněním zakápnout dezinfekcí a pak je pinzetou nebo speciálními kleštičkami uchopit co nejblíže k povrchu kůže a pomalu vytáhnout. Místo přisátí je vhodné opět potřít dezinfekcí. Na klíšťata v nižším vývojovém stadiu, nymfy, které jsou veliké asi jako makové zrnko, stačí tamponek namočený v mýdlové vodě a vyviklání.

ČTK

Pin It on Pinterest