Motorkářská sezóna je v plném proudu, což je znát i na silnicích Libereckého kraje. V sobotu, během tří hodin vyjížděli policisté a další záchranné složky ke čtyřem dopravním nehodám s účastí motorkářů. Ve třech případech převážel zraněné motorkáře vrtulník . . . 

První havárie motocyklu byla oznámena ve 13.20 hodin. 49letý řidič jel s 41letou spolujezdkyní na motocyklu značky BMW obcí Ploužnice na Českolipsku. Při jízdě zřejmě motocykl nezvládl a “položil” jej na bok. Po pádu stroje na vozovku utrpěl motorkář vážné zranění a byl v bezvědomí. Z místa jej následně převážel vrtulník, přičemž během letu se záchranářům podařilo přimět muže k vědomí. Jeho spolujezdkyně utrpěla rovněž zranění, z místa ji odvezla sanita. U motocyklisty nemohla být z důvodu zranění provedena orientační dechová zkouška, byl proto nařízen odběr krve, který provedou lékaři v nemocnici.

Po zhruba hodině, ve 14.30 hodin, vyjížděli policisté do Mníšku u Liberce. Tam se stala další havárie motocyklu. 33letý muž na motorce značky BMW údajně uklouzl na štěrku v zatáčce a spadl i s motorkou na vozovku. Utrpěl přitom lehké zranění, se kterým ho zdravotníci přepravili do nemocnice. Jeho dechová zkouška byla negativní.

DN motocykl a šetřící policista DIilustrační foto

V dalších dvou případech se již nejednalo o havárie samotných motorek, ale střety s dalšími vozy. V 15.24 hodin se v obci Chotovice na Českolipsku srazil motorka s osobním vozem Renault Laguna .43letá řidička osobního vozu neutrpěla žádné zranění, 26letého řidiče motorky Yamaha převážel z místa nehody s těžkým zraněním vrtulník. Jeho 24letá spolujezdkyně skončila také v nemocnici, údajně s lehkým zraněním. Orientační dechová zkouška mohla být provedena na místě pouze u řidičky Renaultu – s negativním výsledkem, motorkáři bude, s ohledem na nemožnost podbrobit jej dechové zkoušce kvůli zranění, odebrána krev v nemocnici.

Zatím poslední nehoda s účastí motorky byla oznámena čtyři minuty po šestnácté hodině odpoledne. Nehoda se stala v obci Ktová na Semilsku, kde podle všeho 60letý řidič dodávky (Ford Tranzit) nedal zřejmě přednost v jízdě 51letému motorkáři na Yamaze. I v případě této nehody vzlétal vrtulník, který vážně zraněného muže na motorce přepravil do liberecké nemocnice. Alkohol vyloučili policisté na místě pouze u řidiče dodávky, zraněnému motorkáři bude odebrána krev.

U všech dnešních dopravních nehod a havárií provádějí policisté šetření ke zjištění okolností a příčin, proč k nim došlo.

Pin It on Pinterest