Dvůr Králové nad Labem (Trutnovsko) – V Zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem operovali šestnáctiletého geparda, který je nejstarším oficiálně v zajetí chovaným gepardem v Evropě a zřejmě i na světě. Gepard Nescio měl problém s napuchlým polštářkem na levém zadním chodidle a kulhal. Po zákroku jej čeká asi třítýdenní rekonvalescence. ČTK to řekla mluvčí zahrady Andrea Jiroušová. Dvorská zoo patří mezi nejúspěšnější chovatele gepardů na světě.

Veterinář geparda uspal a napuchlý polštářek mu rozřízl. Zjistil, že je vyplněný odumřelou tkání. “Polštářek Nesciovi od odumřelé tkáně vyčistil, ránu zašil a obvázal. Samec dostal vitamíny a antibiotika,” řekla mluvčí. Chovatelé si vzhledem ke stáří zvířete zatím netroufají odhadovat, jak bude léčba úspěšná. Pár týdnů ale gepard zcela jistě stráví v ubikaci, aby se omezilo riziko jeho zranění ve výběhu.

V Zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem operovali 19. července šestnáctiletého geparda, je nejstarším oficiálně v zajetí chovaným gepardem v Evropě a pravděpodobně i na světě. Gepard Nescio měl problém s napuchlým polštářkem na levé zadní noze a kulhal. Po zákroku jej nyní čeká asi třítýdenní rekonvalescence.

Dvorská zoo chová gepardy od roku 1967 a od roku 1988 je pravidelně rozmnožuje. “Zatím se v zoo narodilo 82 gepardích mláďat a Nescio je otcem třinácti z nich. Je otcem i prvních úspěšně odchovaných paterčat z roku 2014,” řekla Jiroušová. Dalších devět mláďat Nescio zplodil v britské zoo Port Lympne, kam byl ze Dvora Králové na čas zapůjčen. Nescio se narodil v roce 2000 v zoo v Amsterodamu v Nizozemsku, do Dvora Králové přišel v roce 2002. Nyní již je Nescio z chovu vyřazen. Celkem dvorská zoo nyní chová sedm těchto kočkovitých šelem.

Gepard je nejrychlejší suchozemský živočich. Na krátkou vzdálenost dokáže běžet rychlostí kolem 100 kilometrů za hodinu. Gepardi se ve volné přírodě dožívají zhruba 12 let, v zajetí nejvýše 20 let.

ČTK

Pin It on Pinterest