sermZveme vás na vyvrcholení sezóny na našem dvorci – již šestnáctý ročník akce nazvané tradičně Dobývání.

Protože slavíme zároveň 15 let založení našeho sdružení Curia Vitkov – rozhodli jsme se pojmout letošní ročník poněkud netradičně, ale věříme že tuto změnu oceníte!

Během dvoudenního programu (sobota-neděle) zde na dvorci Curia Vitkov spatříte a vyzkoušíte si historická řemesla raného středověku, seznámíte se s jezdci – jejich koňmi, výstrojí a výzbrojí, projdete dvorec ležení, ve kterém poznáte, jak bydleli nebo v čem tábořili naši předkové na válečné výpravě. Během lučištnického turnaje můžete fandit vybranému střelci a Vaše děti se mohou zůčastnit speciální bitvy kterou pořádáme jen pro ně. A samozřejmě po oba dva dny budete moci shlédnout (tentokrát živě komentované) ukázky bojového umění našich předků při dobývání pevnosti, používání obléhací techniky nebo v polní bitvě.

Můžete se těšit na následující::

Sobota:

8:30 – kontrola výstroje a výzbroje (vyložené před vašimi stany).
9:30 – snídaně + sraz účinkujících
12:00 – doprovodný program – řemesla, dobový tábor, oživení dvorce
13:00 – lučištnický turnaj
15:00 – Dětská bitva
16:00 – Dobývání – živé komentované střety – dobývání, polní bitva, kruhy zrady
19:00 – volná večerní zábava bez diváků, občerstvení

Neděle:

9:00 – rychlý sraz účinkujících
10:00 – “hard” turnaj bojovníků
12:00 – Dětská bitva
13:30 – bitva, po bitvě “Kruh zrady” a “liniové boje”

Po bitvách následuje ještě Kruh zrady – souboje všech shromážděných bojovníků proti sobě navzájem do posledního přeživšího. A samozřejmě slosování vstupenek o hodnotné ceny s raně středověkou tématikou.

Co vše uvidíte a vyzkoušíte v doprovodném programu?

Ukázky řemesel s možností si ledacos vyzkoušet, soutěže pro děti a i pro dospělé, věrně vybavený a plně přístupný vojenský tábor a život v něm. Uvidíte přístřešky prostých válečníků, ale i nákladně vybavené stany velmožů, vaření v dobových nádobách, historické hry a zábavu a máte možnost si případně u některého kupce v táboře koupit i něco zajímavého z raně středověkého tovaru.

Lučištnický turnaj:

Probíhá pouze v sobotu. Uvidíte klání lučištníků střílejících z replik historických luků a zápolících v několika různých disciplínách.

Dětská bitva:

Probíhá po oba dva dny před hlavním šermířským představením. Účastnit se mohou děti ve věku 6-12 let(?) – dostanou cvičné zbraně, oděv a výcvik aby se mohli zůčastnit obrany pevnosti proti zlým vetřelcům.


Bitva:

Dobývání dvorce, korunující program obou dvou dnů, je letos v rámci připravovaných změn pojato jako živě komentované ukázky vojenského umění našich předků. Diváci tu mohou spatřit obléhání pevnosti s využitím široké škály prostředků dostupných v 11-12.st., jako jsou obléhací stroje, žebříky, berany, ale také válečné lsti, nenadálé výpady obránců aj.

Celodenní vstupné:

Dospělí – 100 Kč, Děti 50 Kč (děti do výšky bitevní sekery zdarma), rodinné vstupné 250 Kč.

Kudy k nám?

Popis cesty na dvorec Curia Vítkov.

Poznámky:

Akce bude probíhat i za deštivého počasí – nenechte se tedy odradit a bude-li to nutné, deštníky s sebou. Pouze v případě opravdu silných přívalových dešťů, silných bouřek aj. si vyhrazujeme právo část programu posunout nebo zrušit.

V případě jakýchkoliv dotazů ohledně akce nás prosím kontaktujte na akce@curiavitkov.cz či telefonu 737 962 913 – pokud to ovšem není vysloveně akutní, tak volejte až po 17:00 hodině, kdy se vám budeme moci věnovat více.

Fotografie z minulých ročníků najdete ve fotoalbu.

01

Zdroj: Curia Vitkov

 

Pin It on Pinterest