FRÝDLANT – Třetí etapu archeologického výzkumu v Zámeckém pivovaru Frýdlant zahájili v těchto dnech archeologové nálezem historického groše. „Opravdu jsme to neměli připravené, ale archeolog Petr Brestovanský ho skutečně našel, když jsem provázel po pivovaru libereckého primátora Tibora Batthyányho a poslankyni Janu Pastuchovou, kteří si obnovu pivovaru přijeli prohlédnout,“ usmívá se majitel pivovaru a kandidát na senátora Marek Vávra.

Nalezená mince je čtvrt krejcar z roku 1816, který byl nalezen vedle barokního kanálu, což podle archeologů potvrzuje archivní dokumenty o modernizaci pivovaru v počátku 19. století.

„Vytratil ho zřejmě stavební dělník budující tento odvodňovací kanál. Jednalo se o nejmenší mosaznou minci, za kterou se dal tehdy pořídit krajíc chleba, půl vejce či jeden ořech nebo švestka. V dnešních  cenách by to byla asi jedna koruna. Pro představu, máz piva stál v té době osm krejcarů,“ informuje Petr Brestovanský.

Archeologové se vrátili do pivovaru, aby dohlíželi již na další etapu obnovy pivovaru, jehož historie sahá až do 14. století.

„Od počátku jsem k pivovaru přistupoval jako k památkově chráněnému objektu. Na střechu jsme vrátili původní krytinu – břidlici, ponechali jsme i původní kamenné podlahy včetně historických kantýřů nesoucích původní dubové sudy, stojí to hodně úsilí, ale v pivovaru je tak nyní zachováno maximum z původních řemeslných prvků.“

Majitel pivovaru i upozornil na drobnou raritu: „Během rekonstrukce jsem objevil historické ,graffiti‘, což byl na zeď načmáraný plán přestavby. Možná šlo o produkt zanícené pracovní diskuse dodavatele s investorem, protože na náčrtku je přeškrtnuta část, která je ve finální projektové dokumentaci opravdu zakreslena.“

_________________________

 

Marek Vávra (* 7. června 1975, Liberec) je liberecký podnikatel, který obnovil po 64 letech provoz frýdlantského pivovaru.

Absolvoval Střední průmyslovou školu stavební v Liberci. Po maturitě v roce 1993, nastoupil na rok studia Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v oboru Geologie, která zůstala životním koníčkem. Po absolvování prvního ročníku se vrátil v roce 1994 ke stavebnímu oboru a nastoupil na inženýrské studium ČVUT v Praze – Stavební fakultu do rozvíjejícího se oboru zaměřeného na IT a zároveň začal podnikat, jako fyzická osoba.

Ve čtvrtém ročníku v roce 1998 inženýrského studia studium přerušil a začal se naplno věnovat rozvíjejícímu se podnikání. Postupně k podnikání v oboru IT přidal činnost školicího střediska v rámci výuky práce na PC, výuky práce na CNC strojích a v poslední řadě i k výuce v oboru pivovarnickém (od roku 2014).

Od roku 2005 je ženatý, má 4 děti (2007, 2009, 2011, 2013). Svou sociální odpovědnost vůči společnosti se snaží naplnit nejen velkou rodinou, ale i záchranou technické památky, která by dnes již nestála.

Záchrana Zámeckého pivovaru Frýdlant, započala vyklízením zdevastovaných budov a základní záchrannou opravou střech v roce 2010. Následně v letech 2010-2014 byla opravena budova s číslem popisným 4073, kde v roce 2014 vznikla škola sládků a minipivovar s ročním výstavem 1200 hektolitrů piva. Postupně záchrana areálu pokračuje a jedná se tak o zachování českého kulturního dědictví nejen záchranou cenných industriálních budov, ale škola zachraňuje se tak kulturní dědictví předáváním znalostí generace sládků vyučených v pivovarech pod mistry řemesla z dob první republiky.

[RPP id=72498]

freedlantko_frydlantsko_eu_flickr_011

Kompletní galerie: https://flic.kr/s/aHskFcUswV

Zdroje: Zámecký pivovar Frýdlant, Marek Vávra, Petr Brestovanský, Jan Šebelka
Fotografie: Petr Bíma

banner_840_marek_vavra_pivovar

Pin It on Pinterest