LIBERECKO – O pořádný rozruch se včera večer postaral 40letý muž v Raspenavě, který vyhrožoval zabitím sebe i své rodiny. Následně se zabarikádoval sám v domě. 

policie

Krátce před půl sedmou hodinou večer jsme na tísňovou linku 158 přijali oznámení od ženy, která byla fyzicky napadena svým manželem. Tomu měli předcházet vážné neshody v rodinném soužití. Celý incident se odehrál v Raspenavě. Před agresivním mužem stihla žena utéci i s jejich dvěma nezletilými dětmi ven z domu. Po vyhrůžkách se muž následně zabarikádoval v domě s tím, že ublíží sobě i každému, kde se ho bude snažit zachránit. O celé situaci vyrozuměl operační důstojník neprodleně policejní hlídky. Jako první se na místo dostavila hlídka obvodního oddělení Hejnice, kterou následovaly prvosledové hlídky Krajského ředitelství policie Libereckého kraje. Vzhledem k okolnostem případu byli přivoláni na místo specialisté – tým policejních vyjednavačů. Do případu byli zainteresováni celkem čtyři vyjednavači – tři z Krajského ředitelsvtí policie Libereckého kraje a následně jeden ze Zásahové jednotky v Ústí nad Labem. Dva vyjednavači byli z Územního odboru Jablonec nad Nisou a jeden ze Semilska. Ti navázali s mužem jako první komunikaci, kdy nejdéle s ním jednal vyjednavač z Územního odboru Jablonec nad Nisou. Následně převzal komunikaci s mužem vyjednavač ze Zásahové jednotky.

Policejní vyjednavači se snažili, aby s mužem neustále komunikovali a udržovali jej v dosahu, aby se nesebepoškozoval. Situaci vzhledem k okolnostem na místě jsme nemohli podcenit, proto jsme povolali Zásahovou jednotku z Ústí nad Labem k případnému zákroku. Nemohli jsme podcenit ani to, zda není muž ozbrojen. Samotné vyjednávání trvalo více jak tři hodiny. Po velice dobrém a profesionálně zvládnutém vyjednávání muž za přítomnosti policistů dobrovolně opustil dům a s policisty spolupracoval. Nakonec u něj policisté žádné zbraně nenašli. Muže podrobili zároveň i orientační dechové zkoušce na alkohol, jejíž výsledek byl negativní. Muže zadrželi a převezli do zdravotnického zařízení. Po provedeném vyšetření byl následně umístěn do policejní cely, kde strávil i zbytek noci.

Policisté z Obvodního oddělení v Hejnicích ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů “Omezování osobní svobody” a “Nebezpečné vyhrožování”, za které muži hrozí až tříletý trest odnětí svobody. Nyní  probíhají ještě úkony trestího řízení, výslechy a celou věc policisté dokumentují. V tuto chvíli nebyl ještě nikdo obviněn.

Pro klidnou Raspenavu znamenal včerejší večer pořádný rozruch. Zabarikádovaný muž v domě tak zaměstnal na tři desítky policistů a všechny složky Integrovaného záchranného systému. Akce se účastníli policisté z obvodního oddělení v Hejnicích, z Frýdlantu, dále prvosledové hlídky, čtyři vyjednavači, policejní psovod a policisté ze Zásahové jednotky Ústí nad Labem.  Policisté nasazeni do akce se snažil po celou dobu zajistit bezpečnost obyvatel obce. Během zákroku nebyl nikdo zraněn.

Pin It on Pinterest