Liberec – Plasty a papír nepatří do jedné popelnice, toho si už je vědoma podstatná část populace. Další také odstoupila od pohodlí igelitových tašek a s každým nákupem si domů neodnáší další a další igelitky. Při snaze ulehčit životnímu prostředí lze ale v kontextu nakupování zajít pochopitelně ještě o nějaký krok dál. Jedním z nich je nákup do vlastních nádob. K tomu je ale potřeba specializované prodejny a první takové se dočkal Liberec.

BEZOBALOVÝ PRODEJ v obchodu Jo-bio je první svého druhu v Liberci. Nákup do vlastního nezatěžuje životní prostředí a lidé kupují jen takové množství, které skutečně potřebují. Autor: Deník/Martin Zíta

NEPLÝTVEJTE OBALY ANI JÍDLEM

„K zavedení bezobalového prodeje nás vedla vlastní potřeba. Nechceme zbytečně plýtvat obaly a myslíme si, že nejsme jediní, kdo tak přemýšlí,” řekla Miriam Kobeláková za obchod se zdravou výživou Jo-bio. Od 1. srpna v obchodě v Železné ulici návštěvníci najdou kromě dřívějšího sortimentu bio produktů také místnost, kde police podél stěn plní skleněné nádoby. Najít v nich lze mnohé, od fazolí a čočky až po ječmen. Postup přesypávání z velké sklenice do zákazníkovy menší může v mnohých vyvolat třeba připomínku prvorepublikových koloniálů. „Momentálně nabízíme přes sedmdesát druhů zboží a nabídku budeme rozšiřovat,” doplnila Kobeláková. Prozradila také, že zákazníci nové možnosti plně využívali hned první den. „Několik lidí si už u nás koupilo obilí a hned si nechalo umlít čerstvou mouku.”

Pokračování naleznete ZDE

Liberecký deník

Pin It on Pinterest