V roce 1366 císař Karel IV. založil u Doks Velký rybník, dnešní Máchovo jezero, a udělil tehdy bezvýznamné osadě pod hradem Bezdězem důležitá městská privilegia. Těmito dvěma akty tak položil základ dalšímu rozvoji městečka. Proto mají Doksy hned dvojí důvod k oslavám 700. výročí narození Karla IV.

650. výročí založení Máchova jezera Doksy řádně oslavily v květnu, udělení městských práv si připomenou 13. a 14. srpna na Dokských městských slavnostech.

„Opět uvítáme Karla IV. s jeho družinou, prý se mu u nás i v 21. století velice líbí. Ovšem rád by nám ukázal, jak se žilo na jeho královském dvoře. Všichni jste tedy srdečně zváni 13. a 14. srpna na dokský zámek, kde bude císař Karel IV. předávat Doksům jejich městská práva a zároveň po oba dny budete mít možnost zažít pestrost císařské zábavy ve 14. století,“ zve starostka Doks Eva Burešová.

V sobotu 13. srpna ve 13 hod. vyjde slavnostní průvod císaře Karla IV. z náměstí Republiky v Doksech do areálu zámeckého parku, kde slavnostně potvrdí městu Doksy jeho městská práva a zahájí tak odpolední program.

„Ve 21.30 hod. zveme opět všechny příznivce historických průvodů na náměstí Republiky, kde bude zahájen rytířský průvod s loučemi, který skončí opět v areálu zámeckého parku, neboť na nádvoří dokského zámku je od 21.45 hod. připravena ohňová hudební podívaná,“ zve na noční pokračování slavností Renata Mauserová, ředitelka Městského kulturního střediska, a dodává: „V neděli se královský dvůr otevře návštěvníkům v 10 hod., ve 14.00 hod. pak proběhne další slavnostní přivítání císaře Karla IV. s jeho družinou.“

Milovníci pohádkových postav a jejich příběhů si na své přijdou v Pohádkovém lese, v němž budou děti s pohádkovými bytostmi plnit řadu zajímavých úkolů. Pohádkový les bude přístupný v areálu zámeckého parku v sobotu 13. srpna od 13.00 do 17.00 hod.

K oslavám se přidá také Památník K. H. Máchy v Doksech. V sobotu jeho zahrada ožije ukázkami starých řemesel a dobových her pro děti, představíme všední život obyčejných lidí 14. století. Děti si budou moci zahrát hry, starší děti budou malovat v dílně iluminátora, naučí se vyrábět ruční papír a psát na něj a zahrají si dobové hry.

PLAKÁT SLAVNOSTI_web

Pin It on Pinterest