Do Centra vojenské kynologie Chotyně přijela před pár dny speciální návštěva. Na vojáky a jejich čtyřnohé svěřence se přijely podívat děti z Komunitního střediska KONTAKT, Liberec a Jedličkova ústavu Liberec. Akci zprostředkoval spolek Regionální Fórum a nejednalo se o první akci tohoto druhu, ve které se spolek angažoval. „Stačily jeden, dva telefonáty a výsledek byl na světě,“ řekl předseda spolku RF Robert Trebicki.


Počasí se sice zrovna nevyvedlo, ale tuto drobnou nedokonalost naprosto předčilo nasazení zdejší posádky, která si připravila pro návštěvníky působivý program. Jeho první část patřila mezi nejakčnější, a to nejenom díky tomu, že se mohly zapojit i děti. Jakmile zazněl dotaz na dobrovolníky, zvedl se houf rukou. Nejdříve se představili psovodi zaměřující se na pachové stopy, kteří předvedli klasickou silniční kontrolu a kontrolu zavazadel na přítomnost drog. Následovalo představení v podobě ovladatelnosti psa a tuto část programu zakončila dynamická ukázka hlídkových strážných psů.  Následovala prohlídka veterinárního muzea, kde se mohli návštěvníci za doprovodu odborného výkladu dozvědět o roli zvířat během konfliktů a spatřit řadu zajímavých exponátů. Program završila návštěva veterinární ošetřovny, která zajišťuje kompletní ošetření psů a zdravotní péči o ně.
„Jsme rádi, že se nám podařilo tuto akci zorganizovat. Věříme, že se všem zúčastněným líbila a splnila svůj účel, tedy přinést radost těm, kteří to nemají vždy lehké,“ zhodnotil průběh návštěvy Trebicki. Program se nesl v přátelském duchu. Vojákům se podařilo návštěvníky zaujmout, a ti to následně ocenili potleskem. Klienti z Jedličkova ústavu na závěr jako poděkování předali vlastnoručně vyrobený keramický výrobek. „Tímto děkujeme Centru vojenské kynologie – Chotyně a všem zúčastněným,“ dodal.

Autor: Jirka Loudík

[RPP id=73080]

Pin It on Pinterest