635x635-14725460585124-5175bczAž do dnešního rána trvalo vyprošťování cisterny, která včera kolem 6. hodiny havarovala na bok do příkopu v Arnolticích na Frýdlantsku. Cisterna převážela živočišný tuk (kafilát) k dalšímu zpracování. Při převrácení došlo z některých nádrží k úniku tuku, který se začal objevovat v příkopě a lesním pozemku. Hasičům se podařilo po chvíli únik zcela zastavit, přesto vyteklo odhadem více než 5 kubíků. Aby se vyteklý tuk mohl soustředit do jednoho místa, rozhodli hasiči o povolání těžké techniky, která by byla schopná udělat provizorní jímku. K tomu využili Tatru 815 UDS-114 Záchranného útvaru HZS ČR, jehož příslušníci prováděli shodou okolností zemní práce na pozemku hasičů ve frýdlantském výběžku.

Přepravní firma si zajistila náhradní cisternu, do které bylo přečerpáno 90 % tuku, zbylých 10% bylo dočerpáno, až když cisterna stála na kolech. Čerpání provázely komplikace, neboť tuk mimo nádrž chladl a tuhl. Těsně po 22. hodině se začalo se samotným vyprošťováním cisterny, u kterého pomáhaly 2 vyprošťovací automobily. Hasiči osvětlili místo zásahu a dohlíželi, aby během vyprošťování nebyly ještě poškozeny palivové nádrže a nedošlo k úniku provozních náplní. Samotné vyproštění trvalo 5 hodin.
Kvůli bezpečnému odstranění kluzké vrstvy tuku z místa zásahu byl požádán o pomoc 31. pluk radiační, chemické a biologické ochrany z Liberce. AČR pomocí svého dekontaminačního vozidla ACHR umyla horkou vodou soupravu i komunikaci.

Více fotografií najdete zde.

Zasahující jednotky: HZS LK stanice Raspenava, ZÚ HZS ČR (Hlučín), JSDHO Frýdlant.

Foto: HZS LK, stanice Raspenava

Autor: por. Mgr. Zdenka Štrauchová

Zdroj: HZS Libereckého kraje

Pin It on Pinterest