KRAJ, Semily – Zásadní obrat nastal při vyšetřování dopravní nehody ze Semilska. Původní právní kvalifikaci ublížení na zdraví z nedbalosti kriminalisté změnili na vraždu ve stadiu pokusu. Vyšetřování stále probíhá, řidička je ve vyšetřovací vazbě.  

Policisté v Libereckém kraji řeší každý měsíc stovky dopravních nehod. Jenom během letošního května jich bylo 342. Šestnáct osob při nich utrpělo těžkou újmu na zdraví, 115 vyvázlo s lehčími poraněními. A právě vyšetřování jedné z květnových nehod mělo překvapivý závěr. Počínání řidičky, která způsobila dopravní nehodu na Semilsku, překvalifikovali policisté z přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti na pokus vraždy . .  .

Každý měsíc vyjíždí policisté ke stovkám dopravních nehod, při kterých dochází k újmě na zdraví. Jednou z nich byla i nehoda, která se stala 28. května letošního roku na silnici vedoucí ze Semil na Slané.

Ve večerních hodinách, krátce před desátou, havarovala s osobním vozem Peugeot 306 osmatřicetiletá řidička. Po projetí pravotočivé zatáčky vyjela mimo vozovku a čelně narazila do zdi domu. Náraz byl tak silný, že vozidlo se od zdi odrazilo a narazilo do zděné stavby plynárenského zařízení. V autě v tu dobu seděl kromě 38leté řidičky i 58letý spolujezdec, kterého náraz vymrštil mimo vozidlo. Utrpěl vážné zranění, které si vyžádalo převoz do nemocnice a následnou hospitalizaci. Sama řidička utrpěla zranění lehké.

Foto z nehody

Foto z nehody/Zdroj PČR

Jako první byla u dopravní nehody semilská policejní hlídka, kterou předtím řidička ohrozila v zatáčce poté, co částečně vjela do protisměru. Střetu s jejím vozem se policisté stačili vyhnout, následně ihned vůz obrátili a jeli za ní. Po ujetí zhruba pěti set metrů nalezli auto havarované. Okamžitě pomohli zraněným a přivolali zdravotnickou záchrannou službu. Následně pak po zadokumentování nehody zahájili úkony trestního řízení pro přečin těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, neboť se řidička nechovala ohleduplně a ukázněně, nedbala zvýšené opatrnosti a způsobila nehodu, při které zranila sebe i spolujezdce.

Z těchto prvotních informací vše vypadalo jako klasická dopravní nehoda. Ke zvratu došlo poté, co byl spolujezdec schopen výslechu a byly k dispozici některé znalecké posudky.

58letý zraněný muž nebyl  známý  či příbuzný řidičky, ale stopař. Auto si „stopnul“ v osudný den ve večerních hodinách v obci Bořkov. Řidička pak během jízdy stále zvyšovala rychlost a v jednu chvíli najela i do protisměru, kde v tu chvíli projížděl policejní vůz. Aby se vyhnuli srážce s ním, strhl jí 58letý muž řízení. Ženu navíc žádal, aby zastavila, jinak z vozu vyskočí. Ta mu na to sdělila, že chce oba zabít a přidala plyn. Nárazu do zdi domu už nebylo možné zabránit.

Vyšetřování původně dopravní nehody si převzali krajští kriminalisté, kteří přečin těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti překvalifikovali na pokus vraždy. Z tohoto zločinu rovněž obvinili 38letou řidičku, na kterou soudce na návrh státního zástupce uvalil vyšetřovací vazbu. A to z důvodu obavy, že by mohla uprchnout, neboť je podobného činu opětovně nedopustila. Vyšetřování případu stále probíhá a jeho součástí bude také celá řada znaleckých zkoumání, mimo jiné i zkoumání duševního stavu řidičky.

V případě, že bude žena postavena před soud a ten ji uzná vinou ze zločinu vraždy ve stadiu pokusu, hrozí jí trest odnětí svobody na deset až osmnáct let.

58letý muž, kterému ujel vlak, a proto se rozhodl jít na stopa, určitě nepředpokládal, že mohl přijít o život.

Pin It on Pinterest