110-jiri_fejkl-pres_kamenyFotografická soutěž Zaostřeno na Jizerky již zná vítěze v kategorii hlasování veřejnosti. Stal se jím snímek Jiřího Fejkla s názvem Přes kameny. Po celou dobu letních prázdnin probíhalo hlasování na internetových stránkách. Postupně se zde představilo 209 fotografií od 58 autorů, kteří své snímky do soutěže zaslali. Nejdříve proběhlo osm kol a z každého postoupily do finále dvě nejlépe hodnocené fotografie. Těchto 16 snímků se pak utkalo mezi sebou v závěrečném čtrnáctidenním hlasování. „Celkem bylo odevzdáno skoro 9 000 hlasů a tak obrovský zájem mě opravdu mile překvapil. Je vidět, že lidé se o přírodu stále zajímají a rádi si prohlédnou krásné pohledy, které Jizerské hory nabízejí. Obrovskou zásluhu na tom mají samozřejmě samotní fotografové, neboť ti dokáží zachytit objektivem i to, čeho si běžný návštěvník hor nemusí ani všimnout,“ říká Ondřej Petrovský, ředitel Nadace pro záchranu a obnovu Jizerkých hor, která tuto akci pořádá již pošesté.

Celá soutěž však tímto rozhodně nekončí. Do hodnocení došlých snímků se ihned po červnové uzávěrce pustila i odborná porota složená z řad fotografů i zástupců nadace. Ta měla před sebou velice náročný úkol vybrat nejen 37 snímků, ze kterých bude sestavena putovní výstava, ale i 13 těch opravdu nejkrásnějších. Z nich nadace připravuje k vydání kalendář Zaostřeno na Jizerky 2017. Ten bude poprvé představen na vernisáži výstavy, která se uskuteční 13. října v libereckém Centru Babylon. Autoři snímků, které naleznou své prestižní místo v kalendáři, budou navíc odměněni hodnotnými cenami od společnosti Canon. A jako poděkování předá nadace jeden kalendář každému účastníkovi soutěže. „Řekl bych, že každým rokem to má porota těžší, neboť kvalita přihlášených fotografií stále stoupá. Myslím si však, že jako vždy vybrali opravdu skvěle a připravovaný kalendář stojí za to. Věřím, že ho lidé opět ocení a bude se líbit. Jeho nákupem nám zároveň pomohou s obnovou Jizerek,“ vysvětlil Petrovský.

Výtěžek z prodeje kalendářů totiž putuje zpět do Jizerských hor. V minulosti pomohl například s výsadbou skoro 84 000 sazenic buků, dubů a jedlí. V loňském roce zas peníze přispěly na opravu poničených turistických stezek. Letos nadace v podpoře oprav stezek pokračuje, ale zároveň se zaměřuje i na nápravu vodního režimu v krajině. Konkrétně pak na dříve nevhodně odvodněné rašeliniště v přírodní rezervaci Nová louka. Projekty získají díky Jizersko-ještědskému horskému spolku podporu z prostředků EU, ale nadace se zavázala, že uhradí spolufinancování ve výši 15 procent, což je dohromady přes půl miliónu korun. „Onu přidanou hodnotu fotosoutěže v podobě pomoci Jizerským horám považuji za velice důležitou a celé akci to dává další smysl. Lidé se tak nejen pokochají krásnými snímky, ale zároveň mohou zakoupením kalendáře i pomoci,“ doplňuje Petrovský.

Fotografická soutěž Zaostřeno na Jizerky byla poprvé vyhlášena již v roce 2011 a s nápadem na její pořádání přišel předseda správní rady nadace František Pelc. Za její historii dorazilo přes 1 200 fotografií. Kalendářů Zaostřeno na Jizerky, které jsou hlavním výstupem celé soutěže, se od počátku vydalo již na 7 000 kusů. Jen v minulém roce jich nadace nechala vytisknout 1 400 a prakticky všechny výtisky byly rozebrány. „Velice mě těší stále rostoucí zájem o kalendář a letos jsme náklad ještě navýšili. Lidé oceňují nejen nádherné snímky, ale i to že je sestaven z fotografií různých autorů a každý má trochu jiné nahlížení na Jizerské hory,“ dodává Petrovský.

Zdroj: Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor

Pin It on Pinterest