LIBERECKO – V souvislosti s nárůstem kamionové dopravy na silnici I/13 na Frýdlantsku, zintenzivnili policisté silniční kontroly, zejména pak kontroly nákladních vozidel.

Jak jsme již v minulosti informovali, uzavírka komunikace z polské Sieniawky do Bogatynie z důvodu opravy mostu, způsobila nárůst kamionové dopravy na silnici I/13 na Frýdlantsku. Nákladní vozidla tak využívají objízdnou trasu hraniční přechod Habartice – Frýdlant – Liberec.

V souvislosti s touto situací na daném úseku policisté zintenzivnili svoji činnost. Služba dopravní policie se věnuje častým silničním kontrolám nákladních vozidel, zejména pak v úseku Albrechtice u Frýdlantu – Habartice (státní hranice).

V tomto týdnu provedli policisté z oddělení silničního dohledu Krajského ředitelství policie Libereckého kraje ve spolupráci s dopravními policisty z Územního odboru Liberec na daném úseku hned několik silničních kontrol. Kontroly probíhaly dále za účasti pracovníků Centra služeb pro silniční dopravu, Krajské veterinární správy a Krajského úřadu Libereckého kraje.

Policisté si při nich zaměřovali zejména na dodržování předepsaných dob jízdy a přestávek řidičů, dále předepsaných dokladů, případné manipulace s tachografy, problematiku ADR (převoz nebezpečných látek), dodržování veterinárních předpisů, technický stav vozidel, ale také kontrolovali dodržování nejvyšší povolené rychlosti a zda řidiči neusedli za volant pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek.

Během silničního dohledu zkontrolovali policisté celkem 19 nákladních vozidel, z nichž dvě vozidla byla s označením ADR. Kontrolovali jak nákladní vozidla tuzemských, tak i zahraničníh dopravců. Při kontrolách zjistili několik závad a případů porušení zákona. Ve dvou případech se jednalo o nevyhovující technický stav vozidla, v jednom případě nesprávné používání tachografu, ve dvou případech o porušení doby řízení a odpočinku. Dva řidiči neměli dostatečně zajištěný náklad, tři řidiči měli závady v dodržování veterinárních předpisů a ve třech případech porušili zákon č. 111/1994 Sb., zákon o silniční dopravě, kdy jim policisté uložili kauci ve výši 5000,- korun.

V současné době mají dopravní policisté naplánovány již další společné akce zaměřené na kontrolu nákladních vozidel na daném úseku komunikace, při kterých bude probíhat také nízkorychlostní kontrolní vážení a měření nákladních vozidel.

24. 9. 2016
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

Zdroj: Policie ČR

Pin It on Pinterest