Nízkoprahové zařízení pro mládež od 15 do 26 let začne v lednu fungovat ve Frýdlantu. Financovat ho bude v následujících třech letech Liberecký kraj, který s nabídkou na vznik nízkoprahového zařízení pro mládež ve Frýdlantu přišel. Frýdlant pro zařízení v současné době hledá nejlepší zázemí. V budoucnu by ho ale rád přestěhoval do objektu v ulici Míru, naproti Špitálku, kde by měly kromě nízkoprahového klubu sídlit i některé sociální služby.

miru

Zdroj: Google maps

„Město Frýdlant má vznik nízkoprahového zařízení pro mládež ve svém komunitním plánu. I proto jsme kývli na nabídku Libereckého kraje, který garantuje po další tři roky financování jeho provozu. V současné době běží lhůta pro podání nabídek na provozovatele nízkoprahového zařízení, která končí 24. listopadu. Po tomto datu by mělo být jasné, kdo jím bude. A od ledna příštího roku by mohl takzvaný „nízkoprah“ začít fungovat,“ říká starosta Frýdlantu Ing. Dan Ramzer.

Jedním z možných provozovatelů, kterého samo Město Frýdlant oslovilo, je Diakonie Českobratrské církve evangelické v Jablonci nad Nisou. „Diakonie v Jablonci už zkušenosti s provozováním nízkoprahového zařízení má, protože právě v Jablonci nad Nisou jeden od roku 2009 funguje. Nízkoprah se tam jmenuje Kruháč a slouží dětem a mladým lidem od 6 do 26 let,“ vysvětluje vedoucí odboru sociálních věcí Městského úřadu Frýdlant Bc. Lucie Andršová. Diakonie přitom o provozování nízkoprahového zařízení ve Frýdlantě stojí.

Nízkoprahové zařízení by ve Frýdlantu mělo vytvořit zázemí pro mladé lidi, kteří se ocitají v obtížné životní situaci. Poskytovat bude informace, podporu, odbornou pomoc a příležitost ke zdravému trávení volného času. Nabízet by také mohlo pomoc s přípravou do školy.

Pro nízkoprahové zařízení hledá Město Frýdlant v současné době ideální prostory. „Už teď ale předpokládáme, že budou dočasné. V plánu města je totiž rekonstrukce objektu č. p. 1407 v ulici Míru, který by byl k těmto účelům ideální,“ podotýká starosta Frýdlantu. Objekt by byl bezbariérový a nabízel by dostatečné prostory nejen pro nízkoprahové zařízení, ale i pro další poskytovatele

sociálních služeb, například organizace Člověk v Tísni, Most k naději, Advaita, Centrum intervenčních a psychosociálních služeb Libereckého kraje nebo Fokus. „Finance na rekonstrukci tohoto krásného objektu chceme získat z Integrovaného operačního programu, takzvaného IROPu. Podobu interiérů i exteriéru už řešíme s architektem, potřeby jednotlivých organizací chceme konzultovat přímo s nimi. Tak, aby prostory organizacím vyhovovaly,“ doplňuje Dan Ramzer.

Nízkoprahové zařízení by přitom mělo sídlit v přízemí objektu, poskytovatelé sociálních služeb pak budou využívat první patro domu.

Pin It on Pinterest