ilustrační foto

V areálu bývalého koupaliště ve Strmé ulici začne už letos ve Frýdlantu vznikat bikrosový areál, který nabídne další možnost trávení volného času převážně mladým lidem a dětem od 10 let. Hotový má být v příštím roce.

Nápad vybudovat ve Frýdlantě bikrosový areál vznikl v době, kdy město připravovalo rekonstrukci ulic Lužická a V Úvoze. „Bylo jasné, že v nich bude hodně materiálu z výkopů, který není vhodný ke zpětnému použití. Řešili jsme proto, co s ním. Poplatky za uložení této zeminy by totiž přišly na zhruba 3 miliony korun, což není malá částka. Hledali jsme proto řešení, jak ušetřit peníze, zeminu využít a ještě díky ní vytvořit něco nového. A přišli jsme na možnost vybudovat bikrosový areál,“ popisuje starosta Frýdlantu Ing. Dan Ramzer.

Nejvhodnějším místem pro bikrosový areál se ukázalo být bývalé koupaliště. „Areál je nevyužívaný a koupaliště už v něm být nemůže. Díky dráhám pro kolo je ale možné místo znovu oživit. Navíc leží v bezprostřední blízkosti skateparku a může doplňovat jeho nabídku. V budoucnu totiž v bikrosovém areálu počítáme ještě například se sociálním zázemím nebo workoutovým hřištěm,“ podotýká starosta Frýdlantu.

S budováním bikrosového areálu, který nabídne trať pro terénní cyklistiku, se začne už letos. „Počítáme s tím, že dodavatel stavby, který vzejde z veřejné soutěže, začne s úpravou spodní vrstvy ještě letos. Tak, aby si takzvaně přes zimní období zemina sedla,“ vysvětluje vedoucí investičního oddělení Městského úřadu Frýdlant Bc. Zdena Ubiasová. Projekt bikrosového hřiště vypracovala projekční firma Snowplan. „Počítá s délkou areálu 106 metrů a šířkou kolem 50 metrů. Nejvyšší převýšení trati bude kolem 4,5 metru. Areál bude také patřičně ozeleněn. Celkem přijde vše na 1,5 milionu korun,“ doplňuje Zdena Ubiasová.

Už nyní připravuje Město Frýdlant projekt na druhou etapu bikrosového hřiště. „Chceme na ni získat peníze z dotačního programu Cestování dostupné všem, díky kterému se ve Frýdlantě podařilo v loňském roce dokončit hřiště před základní školou v Purkyňově ulici. Pokud se podaří finance získat už příští rok, mohl by areál už na podzim 2017 nabízet vedle dráhy i například toalety, stojany na kola, workoutové hřiště pro cvičení s vlastní vahou těla nebo externí cvičební prvky. Nebráníme se ani tomu, aby v něm vzniklo i místo například na posezení u ohně,“ uzavírá starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Zdroj: Tisková zpráva Města Frýdlantu, Zdroj fotografie: Bikros – zase novej zážitek | 720.cz

Pin It on Pinterest