LIBERECKO – Kriminalisté se od září tohoto roku intenzivně věnují oznámením o lákání dětí v blízkosti libereckých škol neznámými muži do auta.

Před měsícem přijali liberečtí policisté tři oznámení,  kdy měli neznámí muži oslovovat děti a lákat je do auta.  Dva případy jsme evidovali v Liberci v lokalitě, kde se nachází Základní škola Jabloňová a k jednomu případu mělo dojít v lokalitě Základní školy Lesní v Liberci. Bezprostředně po oznámeních policisté na situaci zareagovali a přijali k tomu patřičná opatření. Zvýšili výkon služby v blízkosti základních škol, kdy ve spolupráci s městskou policií Liberec více monitorovali dění v okolí škol a vysílali tam více hlídek. Případům se policisté ve spolupráci s kriminalisty intenzivně věnovali a také byli v úzkém kontaktu se samotnými školami.  Ihned po oznámení případů také provedli opatření ve všech libereckých školách, aby mohly být děti prostřednictvím svých pedagogů informováni a poučeni, jak se zachovat v případě, že se jim stane něco podobného.

Případy se odehrály v rozmezí od 8. do 20. září 2016, vždy  ve chvíli, kdy šly děti ze školy domů. Před týdnem policisté řešili další oznámení školáka, kterého měl lákat neznámý muž do auta tentokrát poblíž ZŠ U Soudu.

Na případech pracovali a nyní stále ještě intenzivně pracují liberečtí kriminalisté ve spolupráci s pořádkovou policií. Není to práce jednoduchá. Žádné z oznámení nemohou podcenit, musí je řádně prověřit a vyhodnotit všechny získané informace. Tato dlouhodobá a mravenčí práce přinesla ve dvou případech překvapivý závěr. Oznámení, která se podařila kriminalistům doposud prověřit,  se nezakládala na pravdě. Důvodů, proč si oznámení děti vymyslely, bylo více. V jednom případě se jednalo o řetězovou reakci, kdy informaci zprvu někde slyšely a ve druhém případě chtěly zase vzbudit zájem u rodičů. Ostatní oznámení dále kriminalisté prověřují a věnují jim i nadále značnou pozornost.

Stále však ale platí, aby děti byly obezřetné a v kontaktu s cizí osobou dodržovaly základní pravidla.

PÁR PREVENTIVNÍCH RAD PRO DĚTI:

  • nepouštět se s nikým cizím do rozhovoru, byť by jim vyprávěl všelijaké, více či méně věrohodné povídačky (mám tě dnes doprovodit domů, rodiče tě nemůžou dnes vyzvednout; mamince se stal malý úraz a mám tě za ní dovézt apod.)
  • nenechat se na nic zlákat (dám ti hračky, mobil apod.)
  • nikdy nesedat k cizím lidem do auta a udržovat si bezpečný odstup, aby je nemohl někdo do vozidla vtáhnout
  • od neznámých lidí si nebrat žádné jídlo ani pití
  • rychle utéct, pokud možno tam, kde je pohyb lidí
  • každé podezřelé chování či bližší kontakt s cizím člověkem oznámit rodičům, učitelům nebo přímo Policii ČR na bezplatné tísňové lince 158

Školáci by měli při chůzi vždy sledovat zrakem i sluchem prostor a dění kolem sebe. Není vhodné si pouštět do uší naplno hudbu. V případě, že by neznámý člověk chtěl školáka někam odvléci, je dobré co nejhlasitěji volat o pomoc, kopat, bít kolem sebe rukama, škrábat, kousat a snažit se o útěk.

31. 10. 2016
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

Zdroj: Policie ČR

Pin It on Pinterest