radnice-fra%cb%9ddlantNejkrásnější radnicí České republiky je novorenesanční radnice ve Frýdlantu. V soutěži Nejkrásnější obecní úřad či radnice 2016 o tom rozhodla odborná porota, složená z renomovaných architektů. Soutěž pořádá Moravské hospodářství pod záštitou Ministerstva pro místní rozvoj a Svazu měst a obcí ČR. Slavnostní vyhlášení proběhlo ve čtvrtek 24. listopadu 2016 v hotelu Voroněž v Brně. Frýdlant na něm zastupoval místostarosta Jiří Stodůlka.

Soutěž probíhala ve dvou kategoriích – hlasování odborné poroty a hlasování veřejnosti. Veřejnost i porota vybírala zvlášť „Nejkrásnější obecní úřad 2016“ a „Nejkrásnější radnici 2016“.

V hlasování veřejnosti, které probíhalo na internetu a do kterého se zapojilo téměř 20 tisíc hlasujících, uteklo Frýdlantu o pouhých 50 hlasů třetí místo. V kategorii odborné veřejnosti ale neměla frýdlantská radnice konkurenci.

„V této kategorii hodnotily přihlášené radnice a obecní úřady tři renomovaní architekti. Augustin Milata z Ostravy, Jaromír Chmelík z Hradce Králové a Ivan Bergman ze Zlína. Shodli se na tom, že nejkrásnější je ta vaše radnice ve Frýdlantu,“ uvedl po vyhlášení šéfredaktor Moravského hospodářství Michal Čejka.

„Těší nás to o to víc, že letos má radnice 120. výročí dostavění. U nás ve Frýdlantu víme, jak krásnou radnici máme. Ale jsme rádi, že to teď vědí i na Moravě a minimálně také ve městech, které se do soutěže zapojily. Věřím, že vítězství podpoří cestovní ruch a přivede do města další návštěvníky, kteří se budou chtít o kráse radnice přesvědčit osobně. Třeba příští rok v květnu během Valdštejnských slavností,“ řekl místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

Frýdlant za prvenství získal nejen pamětní list, ale také designovou lavičku od společnosti mmcité. O tom kterou část Frýdlantu bude zdobit, zatím není rozhodnuto.

Více fotografií najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest