V sobotu 26. listopadu si Hejnice připomněly 100 let od smrti rakouského císaře a českého krále Františka Josefa I. a 100. výročí od nástupu na trůn Karla I. Duchovní program byl zahájen mší svatou v doprovodu Missa in tempore belli od Josefa Haydna, v podání Chrámového sboru od sv. Antonína z Liberce.

V závěru bohoslužby byl v chrámu za čestné stráže členů c. a k. 28. pěšího pluku „Pražské děti“ odhalen prozatímní pomník padlých a nezvěstných mužů z Hejnic a Ferdinandova v I. světové válce. Původní pomník z roku 1927 stával na místě zrušeného nejstaršího obecního hřbitova. Stržen a následně rozbit na dlažební kostky byl krátce po skončení II. světové války.

Po skončení duchovního programu se uskutečnila v místním kině přednáška na téma Karel I. Rakouský, poslední český král a jeho život v Čechách. PhDr. Milan Novák, rytíř komandér Řádu sv. Řehoře Velikého, v ní představil osobnost blahoslaveného Karla I. a jeho vztah k českým zemím.

Jan Heinzl

[justified_image_grid preset=11 mobile_preset=11 thumbs_spacing=15 link_title_field=title prettyphoto_social=yes prettyphoto_theme=facebook magnific_zoom=yes lightbox=prettyphoto]

Pro portál freedlantsko.eu a pořadatele nafotila Jana Rotterová, www.reklama-frydlant.cz

Album můžete shlédnout i zde: https://flic.kr/s/aHskMdfzRd

Pin It on Pinterest