Od neděle 11. prosince vejdou v platnost nové jízdní řády v rámci celostátní změny. Kompletní souhrn změn je uveden na webu www.iidol.cz, v sekci Jízdní řády/Připravované změny.

Jízdní řády je možné, tak jako v minulých letech, zakoupit v knižní podobě. Vydávány jsou pro oblasti Českolipsko, Liberecko a Jablonecko + Semilsko. Prodejní cena je 20,- Kč a k zakoupení jsou v informačních centrech dopravců a vybraných měst, ale také přímo v autobusech u řidiče či u některých prodejců knih.

Letos bylo vydáno celkem 7 000 ks ve zmíněných 3 regionálních mutacích. V loňském roce byly některé regionální mutace vyprodány již v lednu, proto by ti, kteří preferují tištěnou formu před online jízdními řády na webu a v mobilu, neměli váhat.vlak

NOVÉ NOČNÍ SPOJE

Noční vlakové spoje začnou nově o víkendech a svátcích jezdit z Liberce i dalšími směry. Cestující se z večerních akcí, které se konají v krajském městě, dostanou vlakem do Frýdlantu, Turnova, Semil a Hrádku nad Nisou. Už nyní jezdí noční spoje z Liberce do Tanvaldu. Odjezdy spojů budou z Liberce do všech směrů v 0:35 tak, aby vlaky navazovaly na MHD v Liberci i autobus z Prahy.

Obsazenost spojů bude pravidelně vyhodnocována a po zkušebním období se rozhodne o jejich zapracování do koncepce dopravy v rámci Plánu dopravní obslužnosti Libereckého kraje. Roční náklady na zavedení nových nočních vlaků jsou předpokládány ve výši 1,4 mil. Kč.

TURISTICKÉ SPOJE (NOVÉ I STÁVAJÍCÍ)

V roce 2016 byly zkušebně zavedeny nové turistické vlaky – „CYKLOVLAK“ z Liberce do Kořenova a spěšný vlak „Mácháč“ z Liberce do Doks. V obou případech se spojení osvědčilo.

Spěšný vlak z Liberce do Doks si velmi brzy našel své cestující a v některých dnech jeho obsazenost přesahovala sto cestujících. V roce 2017 tak bude opět v provozu, a sice každou sobotu, neděli a svátek od 1. července do 27. srpna. Vlak odjede z Liberce v 9:44, zpět z Doks v 16:46. Krom tohoto přímého vlaku bude spojení z Liberecka do Doks (a opačně) i nadále možné kombinací osobního vlaku a rychlíku s přestupem v České Lípě.

Do Kořenova slouží „CYKLOVLAK“ jako posila o sobotách v letní sezóně a denně je využíván desítkami cestujících. Souprava je sestavena z vozů speciálně upravených pro přepravu jízdních kol. Od 3. června 2017 vyjede tento cyklovlak znovu (odj. v 9:05 z Liberce, v 9:26 z Jablonce nad Nisou) a v provozu bude až do konce září. Návrat soupravy navíc Liberecký kraj využije k novému spojení z Kořenova přes Tanvald a Turnov do Rovenska pod Troskami. Vlak pojede kolem poledne, namísto chybějícího rychlíku, v Turnově bude mít návaznost na vlak do Prahy. Spojení z Liberce ve směru Harrachova bude samozřejmě i nadále možné každou hodinu linkou L1 zajišťovanou moderními vlaky Stadler.

Další novinkou je nový cyklovlak v odpoledních hodinách z Rovenska pod Troskami (každou sobotu od 3. června do konce září, odj. 14:59) do Liberce. Tento vlak tak posílí nabídku spojení v období největší přepravní poptávky. Mezi Libercem a Rovenskem pod Troskami lze také využít již existující sezónní přímá spojení (přímé vozy na rychlíku s odj. v 8:02 z Liberce, resp. v 17:05 z Rovenska zpět), nebo celoročně kombinaci osobních vlaků s přestupem v Turnově každé dvě hodiny.

Nelze opomenout ani přímé spojení Liberce s polskou Szklarskou Porębou, které i pro období jízdního řádu 2016/17 zůstane zachováno ve stejném rozsahu jako v roce 2016, tj. v období zimní a letní sezóny budou vlaky jezdit každou hodinu dopoledne a každé dvě hodiny odpoledne. Mimo sezónu budou provoz zajišťovat tři páry spojů.

SPOJENÍ ČESKÁ LÍPA – RUMBURK

Změny čekají také na cestující mezi Českou Lípou a Rumburkem. V této relaci dojde k rozšíření počtu přímých spojů (ze šesti na deset párů), které nově pojedou každé hodiny. Naopak některé osobní vlaky, které dosud zajížděly do stanice Jedlová, budou ukončeny ve stanici Svor. Důvodem je, že od nových jízdních řádů dojde ke změně jízdního řádu na území Ústeckého kraje na návazné trati do Rumburku a na Jedlové by nebylo možné zajistit okamžité přestupy. Cílem obou krajů je rozvíjet přímá spojení.

OSTATNÍ ZMĚNY

Od 12. prosince bude v pracovní v provozu nový pár spěšných vlaků, který propojí Semilsko s Libercem. Odjede v 5:10 z Horek u St.Paky, resp. v 5:45 ze Semil, do Liberce dorazí v 6:53. Zpět pojede spěšný vlak z Liberce ve 12:59 a z Turnova nahradí dnešní osobní vlak do Semil, kam přijede ve 14:23 (u nádraží i nadále bude zajištěn přestup na autobusovou linku do Libštátu).

Na trati z Liberce přes Hrádek nad Nisou a Žitavu do Varnsdorfu se mění časové polohy několika vlaků okolo poledne. V souvislosti s pokračující přestavbou nádraží v saské Žitavě se navíc předpokládají hned v lednu další změny a omezení, která se dotknou zejména přímých vlaků z Liberce do Drážďan. Od srpna do listopadu 2017 je pak plánovaná úplná výluka mezi Hrádkem nad Nisou, Žitavou a Varnsdorfem, cestující budou v tomto období odkázáni na náhradní autobusovou dopravu.

Na dalších tratích dochází jen k minimálním změnám. Kompletní a přehledný změn naleznou cestující na webu www.iidol.cz v sekci Jízdní řády/Připravované změny.

Pin It on Pinterest