03Od neděle 11. prosince 2016 má Frýdlantsko nově přímé spojení s Prahou. Autobusy na lince Nové Město pod Smrkem – Hejnice – Frýdlant – Liberec – Mladá Boleslav – Praha zavedl dopravce ČSAD Liberec. Vůbec první autobus na této lince vyjel v neděli v 7:30 hodin z Frýdlantu. Po osmé hodině ranní pak vyrazil další autobus této linky už z Nového Města pod Smrkem.

Frýdlant byl až do neděle jedinou obcí s rozšířenou působností v Libereckém kraji, která neměla přímé spojení s Prahou. „Jsem velmi rád, že ČSAD Liberec vyslyšela požadavky starostů i obyvatel Frýdlantska a tuto linku zavedla. Je přímou podporou cestovního ruchu a lázeňství. Na Frýdlantsku máme turistům co nabídnou, máme tu lázně v Lázních Libverda, Singltrek pod Smrkem, lidé k nám jezdí do hotelu Antonie a na víkendové pobyty. Ale neměli jsme přímé spojení s hlavním městem a doprava k nám byla komplikovaná. To se teď změnilo. Linka je také přínosem pro místní, kteří se do Prahy dostanou pohodlně bez nutnosti přestupovat. Věřím, že si najde své cestující a osvědčí se, ostatně už dříve jezdila a byla oblíbená, bohužel někdy před 20 lety byla zrušena,“ uvedl během první jízdy na nové lince starosta Frýdlantu a zároveň člen představenstva akciové společnosti ČSAD Liberec Dan Ramzer.

Provoz linky podporuje Liberecký kraj, až do Mladé Boleslavi je dotovaná. Jako tržní jezdí až z Mladé Boleslavi do Prahy. „Díky podpoře kraje stojí cesta do Prahy z Nového Města pod Smrkem jen 130 korun, z Frýdlantu 110 korun a z Liberce 84 korun,“ podotkl vedoucí osobní dopravy ČSAD Liberec Ladislav Roučka. Linka jezdí ve všední dny třikrát do Prahy a zpět, o víkendu pak čtyřikrát. Jízdné lze platit buď hotově nebo přes takzvanou peněženku v kartě opuscard, při koupi jízdného přes opuscard mají cestující navíc ještě slevu 5% na jízdném. Jízdenky lze zakoupit také dopředu například v Turistickém informačním centru ve Frýdlantu.

Na linku nasadila ČSAD Liberec dva moderní autobusy s toaletami. „Délka trasy je různá, závisí na počtu zastávek. Například první víkendový spoj startuje z Frýdlantu a staví jen v Dětřichově, Mníšku u Liberce, v Liberci a Mladé Boleslavi. V Praze je za 1 hodinu a 35 minut. Je jasné, že na lince, která vyjíždí z Nového Města pod Smrkem a zastavuje na 16 místech, je čas jízdy delší. Kolem dvou hodin a 30 minut,“ vysvětluje jeden z řidičů, který bude na trase jezdit, David Lhota. On sám řídí autobus 16 let a v poslední době jezdil například dálkové trasy po Německu. Frýdlantsko ale zná, zkušenosti má i s trasou Liberec – Praha, kterou dříve také jezdil. ČSAD Liberec chce v budoucnu v autobusech zavést i službu stewardek, v současné době hledá vhodný personál. „Bylo by ideální, aby stewardi nebo stewardky byli přímo z Frýdlantska. Budeme rádi, když se nám případní zájemci přihlásí. Přeci jen jde o poměrně dlouhou jízdu a cestující jistě uvítají možnost občerstvit se nebo pomoc při nastupování do autobusu,“ dodal Ladislav Roučka.

Vůbec prvními cestujícími, kteří do autobusu se 48 místy ve Frýdlantě nastoupili, byli manželé Koneční z Frýdlantu. „O nové lince jsme se dozvěděli z internetu a máme opravdu radost, že se vrátila. Jezdili jsme přímým spojem do Prahy už dříve, než byl zrušen. Je to pohodlné, člověk nemusí přesedat a čekat na navazující spoj,“ řekl Miroslav Konečný. „Zrovna dneska se nám navíc tato linka opravdu hodí. I to, že vyjíždí na neděli poměrně brzy. Jedeme totiž do Prahy na sraz příznivců geocachingu na Čertovce. A máme také v plánu prohlédnout si vánoční Prahu. Linku využijeme i pro cestu z Prahy zpět,“ uzavřela s úsměvem Marcela Konečná.

Martina Petrášková

tisková mluvčí

Městský úřad Frýdlant

tel.: 602 632 667

Pin It on Pinterest