Masopustní veselí a průvod masek městem si mohl ve Frýdlantu v pátek 17. února 2017 dopoledne užít každý, kdo zavítal do centra města. Frýdlantem krátce po desáté hodině dopolední proudil dlouhý průvod masopustních masek, tvořený dětmi z místních školek a základních škol a také ze škol z okolí. Všichni účastníci mířili na náměstí T. G. Masaryka, kde si užili tradiční masopustní veselí s koláči a muzikou. 

Masopust se ve Frýdlantě drží už léta a pod patronát si ho v těch posledních bere mateřská škola v Jiráskově ulici. „Tradice masopustního průvodu byla ve Frýdlantu obnovena v roce 2003 mateřskou školou Komenského. Postupně k této akci byly přizvány i ostatní zdejší mateřské školy. Po uzavření MŠ Komenského jsme se rozhodli této pěkné a veselé akce ujmout a pokračovat v ní. Letos naše MŠ Jiráskova již tradičně  přizvala k masopustnímu reji všechny frýdlantské mateřské školy, 1. stupeň ZŠ Bělíkova a Základní školu speciální Frýdlant. Také jsme pozvali k účasti děti z okolních mateřských škol – MŠ Zvoneček z Hejnic a MŠ Nové Město pod Smrkem,” říká vedoucí učitelka MŠ Jiráskova Jana Burgrová.

Úsilím organizátorů je tradici masopustu udržet a připomenout ji těm, kteří si ji pamatují z mladých let.

Příprava na masopust probíhá ve školce v Jiráskově ulici každý rok nejen jako příprava kostýmů. “Masopustu se věnujeme obsáhleji. Vyprávíme si o časech našich dědečků a babiček, připomínáme si stará řemesla. Jeden den jsou z nás ševci a vyrábíme papírové boty nebo švadlenky a přišíváme knoflíky, pak pekaři a pečeme housky, které si děti hrdě nesou domů, anebo hrnčíři a z modelíny vyrábíme hrnky. A přitom zpíváme lidové písničky jako Kalamajka, Poštovský panáček, Až já budu velká, Cibuláři, Pekla vdolky, Já husárek, Pekař, peče, Masopust a další. Hrajeme také hry Na kominíky, Na metaře, Na ševce. A pak už si děti vybírají masky, ve kterých půjdou v masopustním průvodu, holčičky za selky, kluci za kominíky, za kováře, za muzikanty, za řezníka, za medvěda ale největší dračka je o husara a kostlivce. A už je tu Masopust a my se po svačině převlékneme do kostýmů a zvesela, s písničkami a s košíky plnými koláčků a perníčků pro kolemjdoucí, vyrážíme do masopustního průvodu,” popisuje průběh příprav i samotný začátek masopustu Jana Burgrová. 

Letos masopustu opět přálo i počasí. Přestože ještě ráno ve Frýdlantu pršelo, masopustní veselice mraky rozehnala a na účastníky masopustu občas vysvitlo i slunce.

Do programu se pravidelně aktivně zapojuje také vedení města. “Už jedenáctým rokem si také my připravujeme převlek. Loni jsme se třeba stali Mexičany, letos jsme byli za vodáky. Baví to děti i nás, je to příjemné zpestření tohoto zimního období,” říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer. A posílá velký dík organizátorům. “Poděkovat musím mateřské škole v Jiráskově ulici, protože tam celou tu akci připravili, především paní učitelce Janě Burgrové. Dík patří i paní učitelce Anně Chvojkové ze základní školy v Purkyňově ulici, která se podílela na hudebním vystoupení. A poděkovat musím i všem, kteří se na děti přišli podívat a utvořili tu nezapomenutelnou atmosféru plnou radosti,” doplňuje. 

Dětem také na náměstí popřál starosta pěkné jarní prázdniny a připomněl, že se koncem března společně znovu uvidí. To při tradičním vynášení Moreny.

Více fotografií najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest