Jeden úspěch za druhým v pivních soutěžích si připisuje na své konto Zámecký pivovar ve Frýdlantu. Poté, co na sklonku února zabodoval v mezinárodní soutěži Zlatá pivní pečeť 2017, nyní doslova opanoval i největší degustační soutěž piv z minipivovarů ve střední Evropě Jarní cena českých sládků.

„Z únorové Pivní pečeti jsme si odvezli hned dvě první ceny: v kategorii extra silných piv ji získal Albrecht India Pale Ale 24° Pohutukawa a v kategorii Stout & Porter Albrecht Irish Stout 17° Morion – v této kategorii jsme obhájili loňskou výhru,“ zdůraznil majitel frýdlantského pivovaru Marek Vávra.

Stříbrnou pivní pečeť pak obdržel v kategorii Stout & Porter a ve skupině extra silných piv Albrecht Morion 24° Imperal Stout.

Na jedenáctém ročníku Jarní ceny českých sládků si pak vydobyla frýdlantská piva v několika kategoriích jedno první, jedno druhé a dvě třetí místa.

V kategorii speciálních silných piv se jako první umístil Albrecht Morion 24° Imperal Stout. „V této kategorii obsadila naše vánoční IPA 24° Pohutukawa medaili bramborovou a Albrecht Morion 17° Stout byl pátý,“ doplnil sládek pivovaru Pavel Palouš. V pivech typu Stout získal druhou příčku Albrecht Oatmeal Stout Morion.

Mezi silnými svrchně kvašenými pivy byl třetí Albrecht IPA 22° Secret Enigma a v kategorii speciálních světlých piv se na stejné příčce umístil Albrecht Märzen 14°. „V této kategorii byla ve finále i naše novinka, spodně kvašené speciální pivo Albrecht 13°,“ upřesnil Palouš. „Máme z výsledků velikou radost. Potvrzuje se nám to, co říkáme už od začátku – jediným receptem na úspěch je vařit pivo poctivě a s láskou,“ řekl Vávra.

Pořadatelem soutěže byl Českomoravský svaz minipivovarů. „Počet minipivovarů v České republice rapidně roste, v současné době jich je tři sta padesát a z této kvantity se rodí vynikající kvalita piva, což letošní soutěž potvrdila,“ sdělil prezident svazu Jan Šuráň.

V letošním roce se degustovalo 614 vzorků piva ze 144 pivovarů. Přitom akce začínala velmi skromně, za účasti sedmadvaceti pivovarů a čtyřiceti vzorků.

Piva se utkala v patnácti kategoriích: světlé pivo výčepní, český světlý ležák, polotmavý ležák, tmavý ležák, pšeničné pivo, speciální piva světlá, speciální piva tmavá, speciální piva silná, speciální piva polotmavá, piva typu Pale Ale, piva India Pale Ale, piva India Black Ale, pšeničná piva silná, silná svrchně kvašená piva a piva typu Stout.

Piva hodnotilo čtyřiadevadesát degustátorů. Finálovou komisi pak tvořili degustátoři z velkých průmyslových pivovarů.

Pavel Palouš neskrývá nad úspěchy svých piv radost; pochvaluje si zejména Albrecht 22° Secret Enigma. „To je nepopsatelně komplexní lahůdka,“ usmívá se. „Miluji naše piva, vařím si je vlastně hodně pro sebe a na svou pusu. Sládek musí milovat pivo. Kdo se nenapije a nedovede si představit, co chce uvařit, je ztracen.“

A co mu udělalo největší radost? „Asi to bude znít divně, ale bylo to právě třetí místo za Märzen 14°, protože ten je prvním oceněným pivem, uvařeným prostřednictvím naší nové, velké technologie. To jasně ukázalo, že díky ní můžeme produkovat stejně kvalitní řemeslná piva jako v původním pivovaru, který dnes vaří dál hlavně speciály. Je úžasné oslavit necelé tři roky od první várky pivovaru čtyřmi stupni vítězů a čtyřmi dalšími pivy ve finálových kolech,“ uzavřel Palouš.

Karel Dvorský
korektura@stylistika.cz

Dokumenty a fotografie ke stažení: https://mega.nz/#F!9hshXSAB!DBstkERQ1PdpPbAer8fIdA

Pin It on Pinterest