Ze zdravotních důvodů k 1. 4. 2017 rezignoval na místo ředitele Jiří Benedikt. Nemocnici řídil téměř tři roky. Dále nemocnici povede do doby nalezení nového ředitele MUDr. Jiří Madar, člen představenstva EUC a.s.

Jiří Benedikt: Na závěr….

Je tomu tři roky, kdy jsem přijal nabídku řídit frýdlantskou nemocnici, která se stala následně větší výzvou, než jsem předpokládal.

V době zásadních právních změn a v době prudkého technologického a odborného rozvoje medicíny bylo prvořadým úkolem nastavit naši nemocnici tak, aby dokázala čelit odchodu lékařů a sester tím, že jim nabídne dobrou práci, odborné zázemí a jistotu dlouhodobé stability. V některých oborech v celém světě nastává jak specializace tak centralizace odborníků do větších a dobře vybavených nemocnic. To se nás dotklo v interním lékařství. Uvědomili jsme si včas, že sami tento trend nezvrátíme a proto jsme místo lůžkové interny zřídili lůžka ošetřovatelská, určená zejména pacientům s interními potížemi po jejich akutním léčení ve větší nemocnici. To se dodnes nesetkalo s úplným pochopením veřejnosti a místních politiků. Čas a zkušenosti z jiných nemocnic v Česku jistě ukážou, že to bylo dobré rozhodnutí.

Pro chirurgické oddělení bylo potřeba sehnat lékaře a lékařky a dát mu novou náplň. Od všeobecné akutní chirurgie, jsme se posunuli k plánované operativě konkrétních diagnóz. Začali jsme dělat užší spektrum výkonů, ale zoveň kvalitně a bezpečně pro pacienty i zdravotníky. Stejně tak, jako to již bylo nastaveno na naší skvělé gynekologii. Myslím, že se nám tato změna podařila a máme vyhledávané chirurgické oddělení s kvalitními lékaři a sestřičkami.

Trend dnešní světové a evropské (chcet-li bližší přirovnání) medicíny směřuje nikoliv k neúčelnému a neefektivnímu vybavování malých nemocnic novými, moderními a drahými přístroji, s nímž je spojené take neefektivní nasazení odborné zdravotnické síly – sester a lékařů – ale k přiblížení dobré a kvalitní (a musím stále opakovat bezpečné) péče pacientům rychlou a dostupnou zdravotní dopravou. Tou je jak zdravotnická záchranná služba, kterou máme v ČR jednu z nejlépe organizovaných v Evropě, tak dopravní zdravotní služba k přepravě neakutních nemocných pacientů.

Tato změna se nám v Frýdlantu začala dařit prosazovat do života. Někdy to byla těžší období, někdy lehčí. Nicméně skutečnost, že máme stabilní lékařský a sesterský tým (minimálně v porovnání s některými menšími i většími nemocnicemi v okolí) svědčí o tom, že nastavený směr je správný.

Přeji mým nástupcům ve vedení nemocnice, aby vnímali všechny specifické podmínky, ve kterých žije naše nemocnice. Držím nemocnici palce, aby byla vždy svou vizí napřed před ostatními. To jí udrží přízeň nejen pacientů, ale i odborného personálu. Bez lékařů, lékárníků, sestřiček, fyzioterapeutů, laborantů, zdravotnických asistentek, sanitářek a dalšího pomocného zdravotnického personálu totiž nemocnici provozovat nejde.

Děkuji všem za dosavadní spolupráci. Jiří Benedikt

Zdroj: Nemocnice Frýdlant

Pin It on Pinterest