Vernisáž výstavy “50 x Bílou stopou” v informačním centru v Lázních Libverda včera slavnostně zahájili zakladatelé Jizerské 50, bývalí členové Horské služby a podělili se o své vzpomínky. Výstavu uvedl vedle starosty obce Lázně Libverda Jana Pospíšila i Petr Vobořil, ředitel Jabloneckého kulturního a informačního centra, odkud se výstava přesunula – více zde: http://www.jablonec.com/dr-cs/23682-50x-bilou-stopou-pozvanka-na-vystavu-do-jablonce-n-n.html. Dále o historii Jizerské padesátky hovořil bývalý člen organizačního výboru a novinář Jiří Kotland. Výstava v prostorách informačního centra potrvá celý další měsíc.

Na památku dostali všichni pozvaní účastníci dárek v podobě limitované edice piva ze Zámeckého pivovaru Frýdlant určené přímo k této události. Frýdlantský pivovar hostil zakládající členy Horské služby loni – více zde: https://www.frydlantsko.eu/2016/10/24/zakladajici-clenove-jizerske-padesatky-na-frydlantsku

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”202″ display_type=”photocrati-nextgen_pro_film” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”119″ thumbnail_height=”119″ thumbnail_crop=”0″ images_per_page=”20″ image_spacing=”5″ border_size=”1″ frame_size=”20″ border_color=”#CCCCCC” frame_color=”#FFFFFF” display_type_view=”default” ngg_triggers_display=”always” ngg_proofing_display=”0″ captions_enabled=”0″ captions_display_sharing=”1″ captions_display_title=”1″ captions_display_description=”1″ captions_animation=”slideup” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Zajímavosti z historie závodu Jizerská 50:

Duchovním otcem Jizerské padesátky byl člen horolezeckého oddílu, ředitel pěti ročníků závodu a pak ještě i stálý účastník Jizerské padesátky Karel Trousílek. Zemřel roku 1996.

K občerstvení všech účastníků prvního ročníku v roce 1968 stačila stovka tatranek a čaj.

“První ročník jsem nejel, protože jsem do půlnoci před závodem šlapal stopu…,” říká jeden ze zakladatelů Jan Kyncl.

Na druhém ročníku (1969) uvařil Vratislavický pivovar účastníkům nízkokalorické pivo a poprvé se ohřívalo tradiční posilnění závodníků – párky.

Třetího ročníku (1970) se zúčastnily i ženy. V přehledech vítězů se však výsledky kategorie žen vůbec neobjevily.

Čtvrtý ročník byl uspořádán na paměť zahynulým horolezcům jako Memoriál expedice Peru ’70. Z Jizerské padesátky se rázem stal prestižní závod s mezinárodní účastí.

Pátý ročník (1971) trpěl nedostatkem sněhu. Z Bedřichova až na Novou louku se běželo s lyžemi v rukou.

Jizerská 50, už jako Memoriál expedice Peru, doslova rozhýbala lyžařský národ a do Jizerských hor přivedla stovky a stovky nových vyznavačů běžkařského sportu. Snem organizátorů tehdy bylo, aby běžecké stopy byly připravené nejen na vlastní závod, ale v průběhu celé zimní sezóny.

(Zdroj: DVD ”Padesátka Jizerské padesátky 1968–2017” a kniha “Jizerská padesátka”, Jiří Langer)

Další informace o Jizerské padesátce najdete zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Jizersk%C3%A1_pades%C3%A1tka

Pro pořadatele nafotili Vladimír Horáček a Petr Bíma.

Pin It on Pinterest