cvičení 34Třídenní cvičení složek IZS a polských dobrovolných hasičů proběhlo o víkendu v Heřmanicích na Frýdlantsku. Zapojeno do něj bylo na 115 členů složek Integrovaného záchranného systému ČR (IZS) a také dobrovolných hasičů z polského města Piensk. Cvičení se soustředilo na nácvik a koordinaci složek při vyhledávání ztracených osob v terénu.  

Hasičské cvičení je součástí česko-polského projektu Nisa, Smědá, Oleška – řeky, které nás spojují, na kterém se jako partneři podílejí město Frýdlant, obce Heřmanice, Kunratice, Dětřichov a město Piensk. Jeho cílem je vybavit vybrané hasičské jednotky na obou stranách hranice novou technikou a také prohloubit znalosti a dovednosti hasičů. V neposlední řadě také nacvičit vzájemnou přeshraniční koordinaci složek.

Víkendové cvičení začalo už v pátek 7. dubna 2017 v kulturním domě v Heřmanicích při instruktážně – metodickém zaměstnání, během kterého se členové cvičení seznamovali s plánem. Ostrá akce se pak rozběhla v sobotu 8. dubna 2017 ráno podle předem stanoveného scénáře, který popisuje hlavní koordinátor akce, Petr Celba ze Sboru dobrovolných hasičů Frýdlant: „Cílem cvičení bylo najít šest ztracených turistů z česko-polské turistické skupiny. Právě těchto šest turistů z původně osmičlenné skupiny nedorazilo na místo společného setkání. Zbylí dva členové proto zavolali na tísňovou linku 112 a jejich ztracení nahlásili.“

Po nahlášení ztracených osob v blízkosti česko-polské hranice už probíhalo cvičení podle obvyklého postupu složek IZS. „Za oznamovateli přijela policejní hlídka a zjistila na místě všechny potřebné informace. Následně vyslala do míst, kde se měli turisté zdržovat, kolegy, kteří po nich začali pátrat. Když po zhruba hodině hledané nenašli, vyžádala si policie přes operační středisko Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje (HZS LK) pomoc jednotek dobrovolných hasičů Mikroregionu Frýdlantsko a polských dobrovolných hasičů z druhé strany hranice. Po vyhlášení druhého stupně poplachu byly všechny jednotky svolány do kulturního sálu v Heřmanicích, kde vznikla improvizovaná základna,“ popisuje další průběh cvičení Petr Celba.

Více se dočtete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest