Ve dnech 19. – 20. 4. 2017 uspořádala Střední škola hospodářská a lesnická Frýdlant 12. ročník Zemědělské olympiády žáků středních škol. Její účastníci plnili sedm soutěžních disciplín. Žáci pořádající školy se konkurence nezalekli. V soutěži družstev brali bronz, v soutěži jednotlivců pak Otto Silný obsadil druhé místo. 

Tato akce proběhla ve spolupráci s  Libereckým krajem, Regionální agrární radou a Okresní agrární komorou za podpory firem a osob nejen z Frýdlantska.

Potěšila nás účast družstev ze škol, které k nám tradičně jezdí:
SOŠ Frýdek-Místek, ČZA,SŠ Humpolec (pracoviště Humpolec a Světlá nad Sázavou), G a SOŠ Podbořany,  SOŠ a SOU Horky nad Jizerou a také z německého Rosenhainu.

Soutěžilo se v následujících disciplínách:

Jízda zručnosti kolovým traktorem s přívěsem
Poznávací test plodin, plemen zvířat a materiálů
Práce s manipulátorem
Písemný test znalostí
Výměna a vyvážení pneumatiky
Vykování skoby
Sedlácký víceboj (strojní dojení, převoz pytlů kolečkem, ruční dojení)

Celé dvoudenní zápolení probíhalo bez problémů. Při plnění disciplín se potkávali žáci, kteří se připravují pro práci v zemědělství a zkušenosti si vyměňovali také pedagogové z  různých míst republiky. Při středečním zahájení akce pozdravili přítomné zástupci zřizovatele, zaměstnavatelů a sponzorů. Ve čtvrtek probíhala výstava domácích zvířat a moderní zemědělské techniky za velkého zájmu mateřských a základních škol. Velmi si vážíme velké „zemědělské“ podpory – SZIF Hradec Králové, Farma Zeman, ZOD Brniště a FKP Frýdlant. Díky této podpoře mohli účastníci nejen moderní stroje vidět, ale také například s manipulátorem soutěžit. Dalším sponzorům též děkujeme, vítězové díky nim získali hodnotné věcné ceny.

Výsledky družstev:                                      

1. SOŠ Frýdek – Místek
2. ČZA,SŠ Humpolec, pracoviště Světlá nad Sázavou
3. SŠHL Frýdlant

Výsledky jednotlivců:

1. Ondřej Krhut, SOŠ Frýdek – Místek
2. Otto Silný, SŠHL Frýdlant
3. Václav Provazník, David Metal oba ČZA, SŠ Humpolec, pracoviště Světlá nad Sázavou

Více fotografií najdete zde.

Mgr. Milan Drechsler, předseda organizačního výboru
Foto: Jaroslav Appeltauer

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest