Poprvé ve své historii se hrad a zámek ve Frýdlantu objevil na poštovní známce. Česká pošta ji vydala ve středu 3. května 2017. Nominální hodnota známky je 32 korun, lidé ji tedy mohou využít k poslání obyčejného psaní do 50 gramů do evropských zemí. Autorem návrhu poštovní známky s dominantou Frýdlantu je akademický malíř Jan Kavan, který ji také ve středu podvečer na hradě a zámku spolu s dalšími osobnostmi, mezi které patřil i starosta města Dan Ramzer, symbolicky pokřtil vodou z řeky Smědé.  

Na slavnostním křtu byla známka poprvé představena veřejnosti. “Na křest dorazila i řada filatelistů. Pro ně jsme připravili pamětní listy se známkou, razítkem České pošty a podpisem autora jejího návrhu,” říká kastelánka hradu a zámku Frýdlant Jana Pavlíková.

“Frýdlantský hrad a zámek je největší turistickou atrakcí města, ročně na něj zamíří desetitisíce návštěvníků. Nejde tedy o památku nikterak neznámou. Díky tomu, že se teď dostane na známce na poštovní zásilky do zahraničí, ale povědomí o něm určitě ještě vzroste. Těšíme se, že jeho krása lidi v evropských zemích osloví a alespoň někteří budou chtít nejen památku, ale i celé město vidět také naživo,” uzavírá s úsměvem starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Ve fotogalerii si můžete prohlédnout, jak slavnostní křest známky probíhal.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest