Výročí konce druhé světové války si v pondělí 8. května 2017 připomněli lidé ve Frýdlantě hned na dvou místech. A pokaždé trochu jinou formu. Zvolit mohli buď pietní akt na místním hřbitově nebo na válečné události zavzpomínat při ukázce bojové techniky a tanků v městském parku.  

První akcí, kterou Město Frýdlant u příležitosti 72. výročí konce druhé světové války uspořádalo, byl pietní akt na městském hřbitově. U památníku rudoarmějce začal v 9.00 hodin dopoledne. Za vedení města se ho tradičně účastnil starosta Dan Ramzer a místostarosta Jiří Stodůlka. “Jsem přesvědčený, že je naší povinností připomínat si všechny ty, kteří za svobodu, vlast a demokracii položili své životy,“ řekl starosta města Dan Ramzer. Poukázal také na to, že akt uctění památky nesměřuje jen a pouze k padlým vojákům. Podobně smýšlel i místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka. „Přišel jsem uctít památku všech padlých, bez rozdílu věku, pohlaví, národnosti. Vojáků, zajatců i civilistů, prostě všech obětí,“ podotkl. Květinu jako vzpomínku přišla na hřbitov k památníku položit také řada občanů.

V 10.00 hodin dopoledne pak byla v městském parku u kostela Nalezení sv. Kříže zahájena ukázka modelů tanků a bojové techniky. Na témže místě se pak ve 14.00 hodin strhla bitevní vřava těchto modelů. “Byla to zajímavá podívaná, něco takového v každém městě nemají. Jsme rádi, že se na bitvu přišlo i přes nepřízeň počasí podívat několik desítek lidí. A to i rodin s dětmi. Protože i takovou formou můžeme mladé generaci předávat historické souvislosti,” řekla po skončení akce v parku vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu Iva Beranová.

Více fotografií najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest