Jiří Fejkl-Východová inverze pod Paličníkem

Ještě necelý měsíc mají fotografové šanci přihlásit své snímky pořízené v Jizerských horách do fotosoutěže Zaostřeno na Jizerky. Její již sedmý ročník vyhlásila počátkem dubna Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody a každý může zaslat do 2. června emailem a zároveň v papírové podobě až 4 fotografie. Ty následně zhodnotí odborná porota a vybere nejen ty, které budou putovat na výstavu, ale z třinácti nejhezčích sestaví i charitativní kalendář Zaostřeno na Jizerky 2018. Výtěžek z jeho prodeje bude věnován na pomoc Jizerským horám. Bližší informace k soutěži naleznete na www.nadaceivanadejmala.cz 

Podle prvních fotografií, které k nám již dorazily, si myslím, že i letos bude pro porotu opravdu náročné vybrat ty nejlepší. Jsem rád, že i letos se dá očekávat veliká konkurence, která zaručuje vysokou prestiž celé soutěže,“ říká Ondřej Petrovský, ředitel pořádající nadace. Ale nejen porota složená z odborníků, ale i široká veřejnost se zapojí do hodnocení fotografií. Na internetových stánkách bude moci každý po celou dobu letních prázdnin hlasovat a vybírat tak jeden snímek, který se připojí k výstavní kolekci. Její vernisáž proběhne ve čtvrtek 12. října v Centru Babylon. A poté se bude výstava prezentovat každý měsíc na jiném místě Libereckého kraje. 

Nadace preferuje fotografie na šířku, neboť pouze takové je možné uveřejnit v připravovaném kalendáři. Ten vydají již posedmé a na autory takto oceněných snímků čekají hodnotné ceny. Zájem mezi lidmi je o něj značný a i přesto, že se jeho náklad od počátku prakticky zdvojnásobil, daří se stále udat prakticky všechny výtisky. Díky výtěžku z jeho prodeje tak mohla nadace pomoci s výsadbou více než 84 tisíc stromků do Jizerských hor, opravou stezek pro turisty, vybudování rybího přechodu nebo obnovou rašeliniště. „Jsem rád, že má fotografická soutěž i tento charitativní rozměr. Principem našeho poslání je pomoc přírodě a peníze, které takto získáme, pomáhají na místech nejpotřebnějších. Vážím si nejen fotografů, ale i lidí, kteří nákupem kalendáře pomáhají Jizerským horám,“ vysvětluje Petrovský. 

Soutěž Zaostřeno na Jizerky byla poprvé vyhlášena v roce 2011 a za její historii poslali fotografové přes 800 snímků a vydáno bylo již 7 tisíc kalendářů. Pravidelně se zapojují autoři nejen z celé České republiky ale také z Polska. Nafotit ty nejlepší snímky není ale nijak jednoduché, fotografové musí často vstávat velice časně, aby zachytili například východy slunce, nebo se na stejné místo vracejí i opakovaně, dokud se nenaskytnou vhodné světelné podmínky. Mnozí zdolávají náročný terén Jizerských hor a v zimě vyráží řada z nich pro dokonalé snímky i na lyžích. „Pravidelně si každý rok vyslechnu až neuvěřitelné příběhy, jak která fotografie vznikala, ale musím uznat, že ta námaha za to určitě stojí. Snímky, které soutěžící přihlašují, jsou opravdu úchvatné a často mě překvapí, že i na zcela známém místě se dá pořídit takový pohled, který bych tam nečekal. A právě ono nadšení fotografů dává soutěži zvláštní kouzlo,“ popisuje Petrovský, který věří, že letošní ročník bude opět úspěšný.

Zdroj: Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody

 

 

 

Pin It on Pinterest