V obřadní síni frýdlantské radnice se ve čtvrtek 15. června 2017 opět předávaly psovodům ze zahraničí závěrečné certifikáty za splnění kurzu. Tentokrát si potvrzení o úspěšném absolvování kurzu pro instruktory kategorie “vyhledávání drog” převzali psovodi Celní správy Lotyšska. Slavnostnímu aktu byli přítomni také psovodi celní správy Estonska, kteří ve výcvikovém středisku služební kynologie Celní správy České republiky v Heřmanicích absolvovali dvoutýdenní kurz, v jehož rámci si psovodi vyměňovali vzájemně poznatky a zkušenosti z práce se služebními psy. Frýdlant na slavnostním předávání certifikátů reprezentoval místostarosta města Jiří Stodůlka.

“Certifikát o úspěšném zvládnutí kurzu si převzali tři členové lotyšské celní správy, dva muži a jedna žena. Jednomu z mužů, Vladimirsu Talapinsovi jsme navíc udělili speciální cenu, kterou jsme zatím nikdy nevyhlašovali. Pojmenovali jsme ji Skokan roku a byla za naprosto bravurní zvládnutí výcviku psa, který zpočátku vypadal jako pro práci naprosto nevhodný. S pomocí instruktora se z něj za týdny výcviku ale stal pes naprosto spolehlivý a skvěle vycvičený,” uvedl vedoucí výcvikového střediska služební kynologie Celní správy ČR Josef Dušánek.

Ocenil také dvoutýdenní pobyt celníků z Estonska, během kterého si tamní a místní psovodi vyměňovali poznatky o výuce a také metodiku. “Estonci se velmi zajímali o tu naši, kterou provádíme formou pozitivní motivace. Jsou odhodlaní ji doma také vyzkoušet a případně na ji přejít,” doplnil Josef Dušánek.
On sám mohl během pobytu psovodů z Estonska pozorovat zajímavou metodu práce se psem. “Jeden z psovodů pracoval se psem na zádech. A to především při prověřování horních částí autobusů při vyhledávání tabáku, tedy stropů a odkládacích prostor. Už jsem o tom slyšel, ale na vlastní oči jsme to ještě neviděl. Psovod má na zádech malý batoh, na kterém se psovi pohodlně sedí a odkud prověřuje prostor a případně značí. Je to pro psovoda výhodné, protože držet byť malého psa ve výšce nad hlavou příliš dlouho nejde,” doplňuje Josef Dušánek.

Místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka absolventům kurzu pogratuloval a popřál jim hodně úspěchů v jejich dalším působení. “Někdo psovodům trochu závidím, protože jejich práce je spojená se psem, který je nikdy nezradí,” posteskl si. “Jsem rád, že výcvikové středisko v Heřmanicích má mezinárodní certifikát WCO, díky kterému může školit psovody ze tří kontinentů a předávat zkušenosti tam, kde o ně stojí a kde je potřebují. Znovu musím zopakovat, že jsme náležitě pyšní na to, že jde o středisko na Frýdlantsku,” dodal místostarosta.

Výcvikové středisko v Heřmanicích uspořádalo již celkem 26 zahraničních kurzů, po blížícím se ukončení kurzu Izraele a Lotyšska bude mít na svém kontě 107 vycvičených kynologů ze zahraničí, z toho 86 psovodů a 21 instruktorů.

Více fotografií najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest