současný stav rozvodů úpravny vody

Po letech příprav začala v Bílém Potoce nezbytná rekonstrukce úpravny vody. Frýdlantské vodárenské společnosti, a.s. (FVS) se na akci za 214 503 206 korun podařilo získat dotaci více než 126 milionů korun z Operačního programu Životní prostředí. Částkou 30 milionů korun na ni pak přispěl dotací z Fondu ochrany vod i Liberecký kraj. Zbylé peníze na akci získá FVS z úvěru.

Práce na projektu „Rekonstrukce úpravny vody Bílý potok“, jehož registrační číslo je  CZ.05.1.30/0.0/0.0/15_022/0001175 začaly 30. června 2017. Probíhat budou 18 měsíců. „Z původní úpravny vody zůstanou vlastně jen čtyři holé zdi. Všechno ostatní bude nové, včetně technologie. Dojde také k navýšení kapacity úpravny a objemu akumulačních nádrží,“ říká ředitel FVS Ing. Petr Olyšar. Původní úpravna vody nesplňovala technické parametry. „Při přívalových nebo delších deštích nedokázala vyřešit problém se zákalem vody v Hejnicích, Raspenavě a okolních obcích. Nová technologie to díky účinnějšímu filtru zvládne,“ doplnil Olyšar.

Zhotovitelem stavby je sdružení firem Syner VHS Vysočina, a.s. a Syner s.r.o.

vizualizace budoucí podoby úpravny vody v Bílém Potoce

Frýdlantská vodárenská společnost, a.s. připravovala projekt na rekonstrukci úpravny vody v Bílém Potoce už před ničivou povodní v roce 2010. „Podařilo se nám na ní dokonce získat v roce 2010 dotaci ze stejného evropského fondu jako tentokrát. Po povodni se ale FVS, stejně jako prakticky všechny obce Frýdlantska, vydala kvůli odstraňování škod z peněz a nebyli jsme schopni spolufinancovat akci vlastním podílem. Projekt byl proto na několik let pozastaven,“ vysvětluje předseda představenstva FVS Ing. Dan Ramzer.

Rekonstrukce úpravny vody v Bílém Potoce je nezbytná nejen kvůli kvalitě vody pro více než 10 tisíc obyvatel Hejnic, Raspenavy a okolních obcí, ale také kvůli přípravě opatření v souvislosti s chystaným rozšířením a prohloubením polského povrchového hnědouhelného dolu Turów. Reálně totiž hrozí na české straně hranice úbytek povrchové i podzemní vody. Opatření, které jsou kvůli nebezpečí úbytku vody na Frýdlantsku po rozšíření a prohloubení dolu Turów připravena, už s rekonstruovanou a novou technologií vybavenou úpravnou vody v Bílém Potoce počítají.

Projekt „Rekonstrukce úpravny vody Bílý potok“, registrační číslo CZ.05.1.30/0.0/0.0/15_022/0001175 je spolufinancován Evropskou unií – Fondem soudržnosti v rámci Operačního programu Životního prostředí.

Ing. Petr OLYŠAR

ředitel

Pin It on Pinterest