LIBERECKO – V silniční dopravě i řidiči koloběžek musí dbát zákona. 

V pátek 7. července v podvečerních hodinách vyjížděli dopravní policisté k oznámení o dopravní nehodě, která se stala nedaleko obce Bílý Potok. 41letá žena se rozhodla dopravit se domů z výletu na koloběžce. Na tom by nebylo nic tak zajímavého, alternativní způsoby pohonů různých dopravních prostředků, jsou v poslední době na vzestupu. Problém však nastane vždy až tehdy, pokud alternativní pohon nefunguje tak, jak má. V tomto případě sehrál roli alkohol, jenž bezesporu ovlivnil pohonnou jednotku koloběžky. V lesním porostu vedoucí účelová komunikace nemusí také skýtat ideální podmínky pro fyzickou aktivitu, ačkoli se bez debat jedná o prostředí, které dokáže mysli navodit příjemné pocity.
Je všeobecně známé, že alkohol působí nejen zpomalením rozlišovacích schopností, zúžením zorného pole, ale snižuje také pud sebezáchovy.

Svistem z kopce od restauračního zařízení, odrážeje se nožním pohonem, nevybrala 41letá sportovkyně prudkou levotočivou zatáčku a ocitla se rázem i se svým „strojem“ mimo komunikaci. Naštěstí v neštěstí pád nezbrzdily kamenné útvary, rozsedliny a žulové balvany Jizerských hor, ale travní porost.

K dopravní nehodě přivolaní policisté provedli okamžitě po příjezdu na místo u řidičky orientační dechovou zkoušku. Přístroj vykázal pozitivní hodnoty. Žena nadýchala přes 2,3 promile alkoholu.
S drobnými oděrkami vyhledala jezdkyně lékařské ošetření. Její stroj utrpěl škody na zvonku řídítek, který se vlivem výletu mimo komunikaci rozbil. Vzniklá škoda dosáhla částky 200,-Kč.
Řidičce nyní hrozí bloková pokuta do výše až 50tisíc korun.

Policisté upozorňují, i přes to, že se může zdát, že řidiči koloběžek nejsou běžnými účastníky silničního provozu, jakmile jsou na pozemní komunikace a řídí i tyto „stroje“, stávají se řidiči, na které se vztahuje zákon o provozu na pozemních komunikacích. Koloběžkáři tedy musí v silničním provozu dodržovat stejná pravidla jako například cyklisté.

Koloběžky v silničním provozu musí splňovat i povinná technická vybavení, jako jsou přední a zadní odrazky, nebo také nezávislé účinné brzdy.
13. 7. 2017
por. Bc. Robovský Vojtěch
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

Zdroj: Policie ČR

Pin It on Pinterest