Rok a čtvrt byla ve Frýdlantě pro dopravu uzavřena Lužická ulice vedoucí od gymnázia k nemocnici. Procházela kompletní rekonstrukcí, kterou její stav vyžadoval. Začátkem týdne se pro motoristy znovu otevřela. Doplnit na ní zbývá jen dopravní značení, speciální povrchovou úpravu před přejezdem a v křižovatkách a část zeleně. 

„Lužická ulice si už generální opravu zasloužila, její stav byl opravdu špatný. Dočkala se rekonstrukce vodovodu a jednotné kanalizace, vybudování dešťové kanalizace s napojením do místní vodoteče Řasnice, práce probíhaly i na přeložkách inženýrských sítí. Samozřejmě došlo i na novou skladbu vozovky i s podklady a nové asfaltové kryty včetně chodníkových těles,“ vypočítal starosta Frýdlantu Dan Ramzer, který má investiční akce města ve své kompetenci. V ulici vznikla také nová místa pro parkování podél komunikace a dvě nová větší parkoviště. Vysazena je část zeleně, která nahradila tu původní. „Zapomenout nesmím ani na fakt, že v Lužická ulice se během rekonstrukce dočkala také obnovy veřejného osvětlení. Tu ovšem provedl správce veřejného osvětlení, společnost Eltodo, jako samostatnou zakázku,“ doplnil starosta.

V ulici tak už zbývá jen vysadit zeleň v úseku od nemocnice ke křižovatce ulic V Úvoze, Příčná a Lužická, kde se ale budou nejprve obnovovat chodníky u panelových domů. Asfalt tam nahradí zámková dlažba. Teprve poté dojde k osázení zeleně. Na samotnou komunikaci pak bude v září ještě nanesen speciální plastový nátěr. “Vznikne tím protismyková a vizuální úprava, která by měla fungovat i jako zpomalovací prvek. Nanesena bude na všech křižovatkách v Lužické ulici a také před přechodem u nemocnice. Z technologických důvodů je ale možné na novou silnici tuto úpravu nanést až po dvou měsících provozu, proto bude doplněna až v průběhu září,” popsala vedoucí investičního oddělení Městského úřadu Frýdlant Bc. Zdena Ubiasová.

Součástí investiční akce rekonstrukce ulice Žitavská je i obnova části ulice V Úvoze. I ta se dokončuje. Poslední úsek, který je součástí její obnovy, začnou dělníci opravovat tento pátek na křižovatce s ulicí Husova (čtěte zde). Hotová má být ulice V Úvoze nejpozději v polovině září.

Více fotografií najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest